„5G технологията ще промени много неща. Това ще е мрежата, която ще позволи много неща, които сме виждали само във филмите, да започнат да се случват. В по-близко бъдеще тя ще позволи на хората по-бързо използване на ресурсите, които има и в момента.

Желязков: През 2020 г. в България ще има „умни“ градове

Голяма част от хората предпочитат да гледат телевизия на онлайн платформи. 5G ще режи тези проблеми“. Това обясни в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ Светлин Желев, главен редактор на технологичния портал kaldata.com.

Той обясни, че антените за новата технология са по-малки по размер от тези за 4G. Тя ще засегне първо пътища и магистрали, за да се предоставят различни услуги на потребителите.

България е сред първите държави в света, които преминават към 5G

Ще засегне и градовете. Ще се появят т.нар. „умни градове“, каза още Желев и допълни, че на места ще е необходимо да има повече антени за 5G. По думите му, вълните, които те ще разпространяват могат да бъдат прекъснати дори от човешката кожа. 

Специалистът обясни, че честотите, на които ще работи 5G мрежата, всъщност се използват от повече от 30 години за разпространение на ефирна телевизия.  
nova.bg