/ Sofia Photo Agency, архив
Подобно на бул. "Дондуков", по булевард "Прага" в София паважът също трябва да бъде запазен, тъй като е обявен за недвижима културна ценност. Министърът на културата Боил Банов обясни, че законът регламентира паважната настилка да бъде запазена.
 
Съществува, обаче, юридически казус, тъй като договорите за ремонт са сключени с изпълнителите в период, в който булевардът не е имал такъв статут.
 
"Въпросът тук с "Прага" е малко по-сложен, защото във времето, когато не е обявен историческият център и паважа по него за паметник на културата, са минали всички поръчки - от финансиране до избор на изпълнител. При положение че има осигурено финансиране и има спечелили кандидати, които да правят асфалт, проблемът е юридически сериозен", каза министърът.
 
Иначе неговата визия е ясна - да се спазват законите, а там пише, че трябва да е паваж.
 
"Ако ме питате като шофьор и гражданин, не съм 100% убеден. Скоро бях в Париж, видях всякакви конфигурации. На места е паваж, гладък. Там, където им потъне, защото и при тях потъва, не е само тук, те блъскат асфалтови петна отгоре и там е паве, после асфалт. Имат странични булеварди - при едните се влиза на паваж, при другите на асфалт. Така че моята визия е да се спазват законите, не ми се е променила визията", допълни още Боил Банов.