По случая е назначена проверка от здравния министър Кирил Ананиев
3-годишно дете почина след обиколки в три столични болници. Случаят е от петък, съобщава NOVA.

При първите симптоми родителите са завели детето в столичната педиатрична болница. По думите им там обаче се оказва, че няма свободни места. Родителите решили да отидат в болница „Лозенец”. Оттам изпращат момченцето за домашно лечение. Междувременно 3-годишното дете се влошава. Родителите се връщат в Педиатрията и момченцето вече е настанено. Късно в четвъртък то е преместено в „Пирогов”, тъй като състоянието му се влошава. Там обаче лекарите загубват битката за живота му. По случая е назначена проверка от здравния министър Кирил Ананиев.

Майката на починалото 3-годишно дете обвини една от лекарките за смъртта му (ВИДЕО)

Аз съм лекарят, който в интервал от половин час оцени състоянието на детето и уважи желанието на родителите то да бъде лекувано в нашата клиника, организирах приемането му и започнах лечението му. Това мога да кажа на този етап. Повече информация ще дам, след като излязат окончателните резултати от проверката”, заяви педиатърът д-р Елена Георгиева.

За мен случаят започна в 13.30 часа, когато се запознах с документите на детето. Никой на мен не ми каза, че детето е било в болница „Лозенец”. Това го разбрах от медиите”, каза още тя.

Има назначена проверка, която е тече. Лекарската контролна комисия също се събира при подобни случаи. Това е нещо, което за хората е голяма трагедия, но за нас е важно да се поучим от тези случаи. Затова е свикана днес Лекарска комисия, която днес има заседание и трябва да разгледа цялостната документация”, коментира д-р Димитър Русинов - директор на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев".

Родителите на починалото в болница 3-годишно дете смятат, че е имало шанс да оцелее

Родителите може би са идвали тук, но никой не ги е прегледал и никой не е разбрал, че те са били тук. За първи път детето е регистрирано в нашата болница в 11.20 часа, когато е регистрирано в нашия кабинет. Оттам нататък детето, идвайки в 11.20 се преценява, че е за болнично лечение и е започнало неговото обработване. Няма забавяне, няма и разкарване между болници. Изпращането му в „Пирогов”  е преценено, тъй като там има по-добри условия за такава реанимация. Това беше в негов интерес”, каза още той.

Вижте повече във видеото