Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски"професор Анастас Герджиков
Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски"професор Анастас Герджиков / Людмил Кърджилов, darikradio.bg
Психологията е най-търсената специалност в СУ, природни науки - на опашката
Психологията е най-търсената специалност в СУ, природни науки - на опашката
99038
Психологията е най-търсената специалност в СУ, природни науки - на опашката
  • Психологията е най-търсената специалност в СУ, природни науки - на опашката
Големият брой места във висшите училища у нас e основна причина някои от специалностите да остават незапълнени. Това стана ясно от думите на ректора на Софийския университет професор Анастас Герджиков, гост в „Седмицата“ по Дарик. Най-старото висше училище в България, което тази година ще отбележи 130 години от създаването си, обаче, успява да запълни до 95 процента от бройките си след третото класиране, допълни професор Герджиков.

Ако допреди няколко години кандидат-студентите  у нас са били 110 хиляди, то към днешна дата броят им е намалял до 55 хиляди души. Въпреки това обаче продължаваме да поддържаме 70 хиляди места в университетите. Това е основната причина за недостига на студенти, смята ректорът на Софийския университет професор Анастас Герджиков.

По думите му обаче Министерството на образованието е започнало адекватна политика за намаляване на местата за прием във висшите училища, като един от критериите, по които се отпускат бройките, е качеството на образованието, което съответните ВУЗ-ове дават. "Освен че се намаляват там, където качеството е най-ниско, се намаляват и по една формула, която отчита колко са били кандидатите предната година", каза проф. Герджиков.

На въпрос кои са специалностите, за които има най-малко желаещи и остават свободни места, ректорът на СУ отговори: "Специалностите, за които остават свободни места, се редуват всяка година така, както специалностите, за които има най-много кандидати, се редуват всяка година. Но има такива, които винаги са много търсени и такива, които са най-малко търсени", каза Герджиков.

Той посочи, че най-търсена е психологията. "Най-много търсена е психологията. Никой няма обяснение за това, комплексно е, не само заради това какво ще работят после, а и заради интересите на самите кандидат-студенти е явно", коментира той.  

По думите му най-зле като търсене са някои от природните науки, което определи като много тъжно, тъй като те са изключително нужни. Като примери проф. Герджиков посочи някои от специалностите в областта на физиката.

По въпроса за настаняването в общежитията на Софийския университет, което тази година създаде проблеми, професор Герджиков уточни, че те са резултат на ремонти на стаите и административни неуредици,  които ще бъдат напълно изчистени до 20 дни. Началото на новата учебна  година В Софийския университет е на 1 октомври, понеделник.