Крадците стават все по-изобретателни и неусетно, докато сме в заведения, задигат портфейли и телефони, съобщава NOVA.

Телевизията излъчи кадри от охранителните камери, които показват как действат джебчиите и как да се пазим. Кадрите показват клиенти на елитни заведения, които не подозират, че докато се забавляват, ловки крадци пребъркват връхните им дрехи, оставени на облегалките на столовете или на закачалка.

МВР ни съветва как да се предпазим от крадци

Обикновено джебчиите изглеждат като обикновени клиенти. Не избират квартални кръчми, а елитни заведения. Голяма част са гастрольори от съседни държави. Те са предимно мъже на средна възраст, но сред тях има и 17-20-годишни. Повечето от тях са зависими от хазарт и значителна част от изкараните от престъпна дейност пари отиват в казината, информират органите на реда.

Задължително разполагат с личен автомобил, а дори и с шофьор. Целта е не само да се измъкнат по-бързо от местопрестъплението, но и да имат време да обиколят повече заведения.

За миналата година, джебчийските кражби в София са 856, сочи статистиката на МВР. Разкритите кражби от този тип са 110. Бум на кражби ще има около Великден, прогнозират от МВР.

Източник: Nova.bg