о
о / iStock/Getty Images
Как ще ограничават трафика при мръсен въздух
101321
Как ще ограничават трафика при мръсен въздух
  • Как ще ограничават трафика при мръсен въздух
Готвят промени за ограничаване на трафика при мръсен въздух. Предвижда се въвеждане на пет екологични групи. За всеки автомобил екологичната категория ще се определя при годишния технически преглед. Данните от измерванията ще въвеждат в онлайн системата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, а на предното стъкло на колите ще се залепя стикер, който се „чете“ дистанционно, каза за „Дарик“ директорът на Агенцията Бойко Рановски.

Процедурни пречки бавят делото за чистотата на въздуха на София
 
Какъв ще е обхватът на ограниченията за движението ще решават общините посочи той и добави, че Столична община вече е предприела стъпки за оборудване с необходимата техника за разчитане на стикерите. При липса на четци, проверка ще могат да извършат и контролните органи.
 
Движението на неекологичните автомобили да бъде ограничавано при пикови стойности на мръсен въздух. Това е целта на промените в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. Какви ще са ограниченията и за кои екологични категории ще зависи от общините, каза Бойко Рановски.
 
„В пунктовете за технически прегледи ще се въвеждат данни за емисиите за всяко конкретно превозно средство, ще бъде издаван и екологичен стикер. Когато общината реши, че въвежда забрана за превозни средства, примерно до Евро 4, всички останали, които притежават екологична категория Евро 5, Евро 6, те ще влязат в съответните групи - четвърта, пета - или електрическите превозни средства, и за тях тази забрана няма да важи.“

Декември: Столичани излязоха на протест срещу мръсния въздух
 
Най-замърсяващите автомобили ще попаднат в първа и втора екологична група.
 
„Тези автомобили, които са Евро 0, Евро 1, Евро 2, които замърсяват най-много атмосферния въздух. Тези, които са във високите степени - 5-та, 6-та, по-нови автомобили, които по-малко замърсяват. Това какво ограничение ще въведе дадената община зависи от общината“, обясни Рановски.
 
Предвижда се автомобилите, които са само с електродвигатели, както и тези с водородна горивна клетка да се категоризират в пета екологична група.
 
Екокатегорията на автомобилите с газови уредби на метан и пропан-бутан пък ще определя, когато двигателят работи с уредбата, което означава, че при изправна уредба, ще попаднат в по-висока група. Еко групата ще се определя всяка година при всеки нов годишен технически преглед, каза Бойко Рановски.

В кои квартали в София е най-мръсен въздухът?
 
„Това, което ще се въведе в стикера, това е един чип с необходимата информация за превозното средство, за разчитане на екологичната категория. Целта е да се въведат технически средства, които автоматично да четат съответната екологична категория, а другият начин за контрол е служители, които имат правомощия за контрол по закона за движението и стикерът, който ще бъде на конкретния автомобил да контролират влизането на автомобили, за които важи забраната.“
 
Промените в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства са публикувани на портала strategy.bg за обществено обсъждане, което приключва на 13 май т.г.