Георги Костов
Георги Костов / БГНЕС
На ГКПП Кулата днес се състоя работна среща на всички органи на МВР, областната управа и всички други държавни институции, които имат отношение към охраната на обществения ред и организацията на пътното движение на територията на област Благоевград.

На брифинг главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов съобщи, че срещата е проведена по заповед на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

"За около 60 минути по искане на гръцките власти спряхме пътникопотока през ГКПП Кулата-Промахон, като целта беше да бъдат изведени от гръцките колеги лица, грубо нарушаващи обществения ред", съобщи Костов. "Категорично трябва да заявим, че не става въпрос за блокада със земеделска техника", отбеляза той.

Георги Костов заяви, че гръцките органи на реда проявяват изключителна активност за справяне с проблема. "На работно ниво ние сме в непрекъсната комуникация с колегите от гръцката страна, с генералния директор на гръцката полиция Константинос Чувалас, перманентна е комуникацията с генерал Драгасакис - директор на полицията в Северна Гърция, както и директора на полицията в Серес, който пряко ръководи дейностите за недопускане на нарушаване на обществения ред по маршрута Промахон-Серес и проблема със затваряне на границите, каза още главният секретар на МВР. Гръцките колеги работят активно, надяваме се техните действия да доведат до необходимия полезен резултат и да не се допусне блокиране на границата от земеделска техника, както беше миналата година", посочи Костов.

На работната среща са били обсъдени и превантивни мерки при евентуално усложняване на обстановката. На сбирката на импровизирания оперативен щаб е направен преглед на организацията на движението и останалите нужни съпътстващи дейности, ако възникне криза, каквато имаше миналата година, съобщи Георги Костов.
 

фермери Гърция
БГНЕС


На място са били директорът на Регионалната дирекция "Гранична полиция"-Смолян, обслужваща района, началникът на ГПУ-Петрич, началниците на районните управления на полицията в Петрич и Сандански, както и директорът на ОД на МВР, ръководителите на Областното пътно управление, на държавната автомобилна администрация, уточни главният секретар на МВР.

"Преговорени" са, по думите му, всички крачки, които следва държавните институции да предприемат, за да минимизират щетите от евентуална криза и да се намали до минимум дискомфортът, причинен на гражданите. При всяка промяна на динамиката на средата за сигурност в съседната държава медиите ще бъдат своевременно уведомявани, за да стига информацията и до гражданите, които имат намерение да пътуват, добави Костов.

"За утре очакваме благоприятна среда, но ако има някаква промяна, естествено, че ще бъдете своевременно информирани, каза той в отговор на въпрос. Нямаме причина да се съмняваме в активността и добронамереността на гръцките колеги. Като всеки правоприлагащ орган, те работят по ясно разписани правила, т.е. техните действия са реципрочни, законосъобразни, разписани в дадените им правомощия. Понякога, когато става въпрос за отстраняване на нарушители в граждански протести, от тях се очаква прекалена активност. Действията им обаче трябва да бъдат изключително прецизни", коментира главният секретар на МВР. Днес е имало протестиращи, стигнали до Промахон, но не със земеделска техника, добави той. По думите му "не може да се ограничи движение на пешеходец, независимо дали е фермер или журналист".