/ БГНЕС
В Деня на народните будители ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентската институция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 9:30 часа президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част.

След края на церемонията, в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 - от 9:50 часа, президентът ще отправи приветствие по случай Деня на народните будители.

Държавният глава ще се включи в Тържественото събрание на Българската академия на науките по случай празника, което ще се състои в зала „Проф. Марин Дринов“ в 11:00 часа. Академичното честване е посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“ и е кулминация на националните чествания на двете значими годишнини, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев. В сградата на БАН президентът ще разгледа и изложени преписи на "История славянобългарска", част от Научния архив на Академията.

В сградата на Министерския съвет ще се състои Малък обеден концерт с участието на Младежка филхармония „Пионер“, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Концертът - по инициатива на служебния министър-председател Гълъб Донев, е за всички работещи в правителствената сграда. Подобна инициатива се провежда за първи път в сградата. Тя се случва в годината, в която Младежка филхармония „Пионер“ чества своя 70-годишен юбилей и отбелязва 110-ата годишнина от рождението на създателя на оркестъра и негов дългогодишен диригент проф. Влади Симеонов.

Столичната община организира тържествено събитие за отбелязване на 1 ноември и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски. Честването ще се състои от 13:00 ч. пред паметника на Паисий Хилендарски в градинката на ул. „Московска“, съобщиха от пресцентъра на Общината. Ще участват артистите Василка Сугарева и Христо Чешмеджиев, които ще изпълнят стихотворения, посветени на Паисий Хилендарски от Иван Вазов и Евтим Евтимов. В събитието ще участва и Гвардейският представителен духов оркестър. Слово ще произнесе писателката Здравка Евтимова.
БТА