Как арбитражен съд съди покойник?
92028
Как арбитражен съд съди покойник?
  • Как арбитражен съд съди покойник?

Арбитражен съд у нас води дело срещу покойник заради старо задължение към БТК от 28 лева. Динко Драгнев, който е брат на починалия мъж обясни, че дългът бил продаден на колекторска фирма, а през септември миналата година се намесил арбитраж и заради натоварването с юрисконсултски такси дължимата сума скочила на близо 300 лв.

Националният омбудсман Мая Манолова коментира, че през изминалата 2016-а година в институцията са постъпили редица жалби от граждани срещу арбитражите. Общественият защитник апелира до края на дейсващото Народно събрание депутатите да приемат промените в Закона за арбитражните съдилища, за да се ограничи съществуването на паралелна съдебна система.

Омбудсманът Мая Манолова даде на съд „Топлофикация София“

Братът на Динко Драгнев починал през март 2016-а година. Пет месеца по-късно в дома на покойника пристига писмо, в което се казва, че срещу него е заведено дело в арбитражен съд заради задължения отпреди 10 години. Динко Драгнев разказва, че в хода на т.нар дело дългът от нараснал в пъти заради различни такси.

"Разпитвайки съседи, се оказа, че някой знае, че той е платил това задължение, което е било спорно, но така или иначе го е платил. Минавайки от колекторска фирма към Арбитражен съд, това е реализирано като решение на този съд от септември същата година. Което означава, че цялата тази работа се е случила пет месеца след неговата смърт. В същото време това са задължения от порядъка на 20-ита лева, за които документи много трудно някой ще пази пет-шест-десет години, за да ги извади и да докаже пред съответния съд дали е платено, дали - не. Звъннах в съда и те казаха "Ако представиш документи, няма да имаш проблем". В същото време ми обясниха, че всеки ден такива като мен се обаждат, за да обясняват как те са си платили и нямат задължения", каза Драгнев.

А от фирмата, която съди брата на Динко обясниха, че при подаване на документ за починал длъжник, случаят се приключва. Просто до момента при тях не е подаден смъртен акт, отбелязва NOVA.

КС отказа да отмени такса "юрисконсулт"

Омбудсманът Мая Манолова от доста време води битка с арбитражните съдилища. Тя настоява депутатите да използват оставащото им време в действащия парламент, за да нанесат поправки в Закона, така че да се ограничи свободната дейност на арбитражите.

"Приготвих 240 писма до всеки един народен представител, за да не се окаже после, че има такива, които не са разбрали, не са били информирани. В тези писма отново съм разказала за абсурдите на частната арбитражна съдебна система, която функционира в България", каза омбудсманът.

Решението на КС за хонорарите на юрисконсултите е несправедливо, смята Манолова

Освен върху граждани, арбитражните съдилища издевателстват и върху общини, отбеляза Манолова и даде пример с община Родопи, където е заведено дело за 560 хиляди лева неустойки и пропуснати ползи по договор с фирма за депониране на строителни отпадъци на общинското депо.