Как приключи изборният ден в страната
Как приключи изборният ден в страната / БГНЕС

До 18.00 часа днес са получени 221 сигнала за нарушения на изборния процес, съобщи МВР. На телефон 112 са получени 162 сигнала, свързани с нарушения на изборния процес, които са предоставени на съответните областни дирекции за извършване на проверки. На откритата линия в МВР са получени 77 сигнала.

Кои кандидати за кметове печелят още на първи тур

Кой срещу кого на балотажа на 1 ноември

Изборният ден в община Бургас приключи в 19 ч.

Изборният ден в община Бургас приключи. Секциите са затворили в 19 часа. Според предварителните резултати община Бургас има избран кмет. Това е Димитър Николов. Преднината му пред останалите претенденти е значителна.

Активността на гласоподавателите в община Бургас е 48,84 процента за местния вот. За кмет и общински съветници са гласували 88 608 души.

В референдума участие са взели 70 582 гласоподаватели. Това е 37, 83 на сто. Първите междинни резултати се очакват около 22 часа.

По думите на преизбрания кмет Димитър Николов останалите му опоненти в кампанията не са представили проекти. Той благодари на бургазлии, че няма да има балотаж. Той каза, че е твърде вероятно да има промени в екипа му. Очаква окончателните резултати, за да прецени дали в екипа му ще има представители на Реформаторския блок.

Изборният ден във Варна приключи в 20 ч.

В 20 часа изборният ден във Варна приключи, обяви зам.-председателят на общинската избирателна комисия Дарина Илиева. По думите й удължаването му се е наложило заради струпването на хора пред секциите. Илиева уточни, че всички СИК вече са приключили работата си и няма данни да има граждани, които не са успели да дадат вота си. През целия ден в ОИК са постъпили общо 15 сигнала.

Изборният ден в община Велико Търново приключи в 19.45 ч

В община Велико Търново е обявен краят на изборния ден в 19.45 ч., съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Десислава Йонкова. Активността за местния вот е била 49,81 процента, а в референдум - 42,86 на сто.

От регистрираните 72 622 гласоподаватели в местните избори са гласували 36 170 души.

В референдума от 75 611 регистрирани своето мнение са дали 32 408 души. През изборния ден са подадени 15 жалби, една от тях е имала частично основание, посочи Йонкова.

Изборният ден във Враца завърши при 46,64 на сто активност в местните избори

В област Враца в 16 секции от общо 320 изборите са продължили до 20 часа заради струпване на хора, които са желаели да гласуват в последния момент. Изборният ден е завършил във всичките десет общини. В общините Борован, Криводол, Роман и Хайредин избирателната активност е над 70 на сто, а в общините Бяла Слатина, Мездра и Мизия - над 60 на сто, в общините Козлодуй и Оряхово - над 50 на сто. В националния референдум са гласували между 32 и 57 на сто избирателите за този избор в отделните общини.

Общинската избирателна комисия във Враца обяви с решение след 20,30 часа края на местните избори и националния референдум в общината. Изборният ден продължи до 20 часа в две секции в селата Чирен и Голямо Пещене, където към 19 часа е имало голямо струпване на хора, заявяващи че искат да гласуват. В село Чирен част от хората не са давали да им съберат личните карти, въпреки заявеното желание да гласуват, което допълнително е затруднило работата на секционната комисия. Така в 20 часа, както е по закон, гласуването е прекратено и десетки избиратели не са могли да упражнят правото си на глас.

В края на изборния ден в община Враца са гласували 46,64 на сто от избирателите, имащи право на глас в местните избори, а в националния референдум избирателната активност е достигнала 38,60 на сто.

Изборният ден в Габрово приключи в 19,15 часа

Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Габрово обяви край на изборния ден в 19,15 часа. Това съобщи председателят на комисията Мария Недева. Избирателната активност е около 40 на сто. От комисията посочиха, че за кметове и общински съветници са гласували 23 380 избиратели, а в националния референдум са участвали 22 767 души. Не е имало сериозни нарушения на избирателния закон.

От полицията информираха че няма регистрирани тежки криминални престъпления и груби нарушения на обществения ред. Създадена е необходимата организация за транспортирането на изборните материали и то се извършва под полицейска охрана. Общо 283 полицаи охраняваха изборните помещения в четирите общини на областта.

През последната седмица служителите на група "Български документи за самоличност" са издали общо 32 удостоверения на граждани с изгубени, откраднати или повредени лични карти, за да могат те да упражнят правото си на глас.

Днес в областния град право на вот за кметове и общински съветници имаха 58 010 избиратели, а право да участват в националното допитване имаха 60 637 избиратели.

Изборният ден в Добрич приключи с най-голяма избирателна активност в местния вот в общините Добричка и Крушари

Изборният ден в област Добрич приключи с най-голяма избирателна активност в местния вот в общините Добричка и Крушари - съответно 63.27 на сто и 63.25 на сто, според предоставените данни от техническия екип за изборите в областната управа. Краят на вота все още не е обявен от Общинската избирателна комисия в Тервел след временно преустановяване на изборния процес в село Жегларци заради нарушения.

За кметове и общински съветници в Балчик са гласували 61.09 на сто от имащите право на вот, в Генерал Тошево - 60.45 на сто, в Шабла - 57.65 на сто, и в Каварна - 51.30 на сто. В Добрич в изборите за органите на местната власт са участвали 37 на сто от гласоподавателите.

Активността на избирателите в региона в националния референдум е от 33.4 на сто в областния град до 54.38 на сто в Шабла, сочат данните от областната управа.

Изборният ден в област Кърджали приключи нормално

Изборният ден в област Кърджали приключи нормално, обявиха председателите на седемте общински избирателни комисии.

Само в секцията в крумовградското село Поточница, където гласуването започна след 14.00 часа днес заради грешка в бюлетините, изборният ден е продължил до 19.45 часа, каза председателят на ОИК-Атанас Тюрдиев.

В част от общините все още се обработват данните за избирателната активност. За община Кърджали за местния вот тя е 51,89 процента. Гласували са 32 573 избиратели от общо 62 771. В гласуването за националния референдум са участвали 19 500 кърджалийци от общо 99 057, или 19,69 процента.

През целия изборен ден в седемте общински избирателни комисии в областта има подадени над 20 жалби.

Изборният ден в Кюстендил приключи с избирателна активност от 43%

Изборният ден в Кюстендил приключи с избирателна активност от 43 процента. 47,99 процента е активността в Дупница.

В допитването за националния референдум в община Кюстендил са гласували 19 138 души, а в Дупница избирателната активност е достигнала 47,60 на сто.

При 72,8 процента избирателна активност за местния вот е приключил изборният ден в Община Кочериново. Избирателната активност за националния референдум там е 61,36 процента. 72,8 процента е избирателната активност за местния вот в община Кочериново. Избирателната активност за националния референдум е била 61,36 на сто.

При избирателна активност от 87 процента е приключил изборният ден в община Трекляно, а активността в националния референдум е била 46 процента.

В община Невестино за местния вот отчетената избирателна активност е 73,11 процента, а за националния референдум - 46,13 процента.

В Ловешка област изборният ден приключи, на места след намесата на полицията

Във всички осем общини на Ловешка област изборният ден приключи, на места след намесата на полицията.

От ОИК в Тетевен са потърсили съдействието на органите на МВР за приключване на изборния ден. В секциите в селата Гложене и Градежница гласуването продължи след 20.00 часа и приключи малко преди 21.00 часа, съобщиха от ОИК-Тетевен.

Председателите на СИК не са могли да върнат взетите преди 19.00 часа лични карти на желаещите да упражнят своя вот и затова се е наложила намесата на полицията.

Съдействие от органите на реда са поискали и от ОИК - Угърчин, тъй като в секцията в село Кирчево гласуването е приключило в 20.00 часа, но пред секцията е имало желаещи да гласуват и не са позволили СИК да започне преброяването на бюлетините. След намесата на полицията напрежението е било овладяно.

В село Брестница гласуването е приключило около 20.40 часа, съобщиха от ОИК - Ябланица.

В останалите секции в областта изборният ден приключи нормално.

Изборният ден в Пазарджишка област приключи в 20,20 часа при 45,96 избирателна активност

Изборният ден в Пазарджишка област приключи в 20,20 часа. В няколко секции в селата Дебращица, Черногорово и Априлци в 19,00 часа е имало чакащи гласоподаватели, което е наложило удължаването на изборния ден.

Правото си на глас в местните избори са упражнили 47 183 избиратели, което формира 45,96 процента избирателна активност.

В националния референдум са се включили 39 684 гласоподаватели или 37,44 на сто от имащите право.

ОИК-Пазарджик е разгледала шест жалби, но при порверките на място не са констатирани нарушения на изборния процес, посочи Добрев.

Говорителят на ОД на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов съобщи, че през днешния ден в полицията са получени общо 40 сигнала от цялата област, включително и за купуване на гласове. Всички сигнали са проверени, няма задържани лица, уточни Стоянов. По думите му изборния ден в област Пазарджик е преминал спокойно, без груби нарушения на обществения ред.

Изборният ден в Пловдив беше удължен

Точно в 20.00 часа председателят на Общинската избирателна комисия в Пловдив Деница Чингарова обяви края на изборния ден в града. Тя уточни, че избирателната активност за целя град е 42,95 на сто, което означава, че 123 276 пловдивчани са гласували за кмет, за районен кмет и общински съветници.

За национален референдум са гласували 37,89 процента от пловдивчани, които са 116 551 души. Те са с около 6 000 души по-малко от гласувалите за органи на местната власт в Пловдив, коментира Чингарова.

Изборният ден във Пловдивска област приключи с 54,24 активност. Най-висока е била избирателната активност в община Брезово 69,64 процента. През целия ден се задържа висока и активността на гласоподавателите в Община Лъки - 68,01.

Най-малко хора са отишли до изборните секции в община Раковски - 46 процента, в община Асеновград 52 на сто от всички гласоподаватели са упражнили правото си на глас, в община Сопот избирателната активност е била 53,10 процента.

В Пловдивска област в Националното допитване са гласували 245 393 граждани /39,87 на сто от общо 615 536 имащи право на глас/.

Изборният ден в област Разград приключи с 15 жалби

Изборният ден във всички общини в област Разград приключи, съобщиха от областната администрация. В две секции в община Разград - в селата Гецово и Ясеновец, гласуването е продължило до 20.00 часа.

За местна власт в община Разград са гласували 21 603 избиратели, или над 46 процента от имащите право на глас, а в националния референдум своя глас са дали 16 619 гласоподаватели, или повече от 30 процента.

Подадените общо жалби в ОИК-Разград са 15.

В община Исперих за кметове и общински съветници са гласували 13 615 избиратели, а в референдума - 4678. В община Кубрат в гласуването за местни избори бюлетина са пуснали 10 187 гласоподаватели, а в националния референдум - 5317.

В Завет също по-активен е бил местният вот, като броят на гласувалите е 5722, а в референдума вота си са упражнили 1711 души.

В община Лозница на местните избори са гласували 5707 избиратели, а в референдума правото си на вот са упражнили 2152 души.

В Самуил гласувалите за местни избори са 4321, а в референдума - 870. В община Цар Калоян общо 3369 души са дали своя вот в местните избори. Броят на гласувалите в националния референдум е 1013.

Изборният ден в община Русе приключи без предварителни данни за резултатите

Изборният ден в община Русе приключи. Избирателната активност към 19.00 часа за местния вот, по информация от 90 процента от избирателните секции, които са 213 на територията на общината, е 37,5 процента, а в националния референдума е 34,3 процента.

Станчев обясни, че в някои секции изборният ден е продължил след 19.00 часа, тъй като е имало струпване на хора.

До 20.00 часа в ОИК пристигнаха само чувалите с бюлетини от три секционни избирателни комисии.

На въпрос защо от Русе няма предварителни данни за резултатите от изборите, Станчев обясни, че не знае дали днес е имало паралелно преброяване по метода "екзит пол", но ОИК е била уведомена от три социологически агенции, че имат намерение да извършат такова.

Станчев каза, че ОИК в Русе ще състави акт за установяване на нарушение на изборните правила на общо две секционни избирателни комисии в града. Причината е, че бюлетините за кмет на общината не са били предоставяни на гласоподавателите в определен период от време в изборния ден.

Изборният ден в община Смолян приключи с избирателна активност за местния вот 54.48% и, а 50.59 на сто за референдума

Гласуването във всички секции в община Смолян приключи, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Според предварителните данни избирателната активност за местния вот в общината е 54.48 процента, а за референдума - 50.59 на сто.

В самия изборен ден в ОИК - Смолян са постъпили сигнали за нарушения, свързани главно с наличие на агитационни материали на по-малко от 50 м от изборните секции. Комисиите са предупредени да следят за отстраняването на подобни материали, уточниха от ОИК.

Всички избирателни секции в област Смолян са приключили работа в нормална обстановка, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Няма данни за възникнали инциденти или проблеми около провеждането на вота.

Изборният ден в община Стара Загора приключи

Изборният ден в Старозагорска област приключи, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Активността в областта е 53 на сто. Най-висока е активността в най-малките общини- Гълъбово, Николаево, Братя Даскалови и Чирпан, която е между 65 на сто и 75 на сто. Най-ниска избирателна активност за местния вот е в община Казанлък - 48.50 на сто. В националния референдум се включиха 40 на сто от имащите право на глас в Старозагорска област. Най-голяма подкрепа за електронното гласуване е регистрирана в община Гълъбово- 68.28 на сто, а най-малка в община Мъглиж - 32.05 на сто.

Изборният ден на територията на община Стара Загора приключи във всички секционни избирателни комисии. За общински съветници и кметове към 20.00 часа са гласували 69 787 гласоподаватели, при избирателна активност 50.20. В националния референдум са участвали 61 392 гласоподаватели, при избирателна активност 42.73 на сто.

Изборният ден в община Търговище приключи при 52,01% активност за местния вот

При 52,01 процента активност за местния вот приключи изборният ден в община Търговище. Към 20 часа работата на всичките 104 секционни избирателни комисии с граждани е приключила. Правото си на глас са упражнили 27 644 от имащите право на глас.

За националния референдум са гласували 19 283 лица, което е 33.09 на сто. Изборният ден в общината е преминал без съществени нарушения.

В община Попово изборният ден завърши малко след 20 часа. Там в местния вот за гласували 13 050 души или 49,58 процента, а за референдума - 9 264 души, което 35,44 на сто от имащите право на глас.

В Омуртагска община са гласували 12 922 за органи на местна власт и 23,03 на сто или 5 950 души за референдума.

Изборният ден е завършил и в общините Антоново и Опака. В Антоново за местни органи на власт са гласували 67,32 процента от имащите право на глас, а за националния референдум - 25 на сто. В община Опака 3 887 души са дали гласа си за местния вот, а 1 709 души за националния референдум.

Изборният ден в Хасково приключи в 20.30 часа

Край на изборния ден обяви в 20.30 часа председателят на Общинската избирателна комисия в Хасково Пламен Лечев. По думите на Лечев удължаването на изборния процес се е наложило в две секции от общо 153 в общината.

В изборите за местни органи на властта в община Хасково са гласували 45 650 души, като избирателната активност е 56,11 процента. В националния референдум правото си на вот са упражнили 39,46 на сто от избирателите, като броят им е 37 177.

Изборният ден в Шумен приключи при близо 45% избирателна активност за местния вот

Изборният ден в община Шумен приключи в 19.35 часа, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Даниела Величкова. По думите й удължаването му се е наложило заради струпване на хора пред две секциите в село Ивански.

Общо 37 262 жители на общината са гласували на изборите за местни органи на властта, което е 45,05 на сто от имащите право на вот 82704 души. В гласуването за националния референдум са участвали 33 254 души, или 36,17 процента от имащите право на глас 91926 души в избирателните списъци, посочи Величкова.

Все още в ОИК - Шумен няма пристигнали изборни материали, създадена е необходимата организация за транспортирането им, което се извършва под полицейска охрана, уточни председателят на ОИК - Шумен.

Пет жалби в изборния ден са подадени в ОИК - Шумен, но са оставени без уважение, допълни Величкова.

Повече от 300 служители на ОД на МВР - Шумен са ангажирани да охраняват избирателните секции и материали, да се грижат за реда и спокойствието на територията на областта преди, по време и след изборния ден.

Изборният ден в Ямбол приключи с избирателна активност на местния вот 40.42%

Изборният ден в община Ямбол приключи във всички 104 избирателни секции. Избирателна активност на местния вот е 40.42 процента, а на референдума - 33.45 на сто. В тези данни не са включени резултатите от седем избирателни секции, поради забавяне от общинската администрация, поясни Янева.

Източник: БТА