/ МВнР
Българска правителствена делегация, водена от министъра на външните работи Николай Милков, е в Ню Йорк за участие в 77-ата сесия на Общото събрание на ООН. Тази година темата на Общия дебат е „Водоразделен момент: трансформативни решения на взаимообвързани предизвикателства“.
 
Българската делегация взе участие в Среща на върха по трансформиране на образованието. Събитието бе открито от генералния секретар на ООН Антонио Гутереш.

МВнР

Чрез видеообръщение в срещата се включи българският президент Румен Радев, който потвърди постоянния ангажимент на България за по-добро, качествено и достъпно образование. Той призова за по-голямо международно сътрудничество и акцентира върху възможностите за развитие на дигиталното обучение.
 
Изказване направи и постоянният представител на България към ООН посланик Лъчезара Стоева, в качеството й на президент на Икономическия и социален съвет на ООН (ИКОСОС). Тя подчерта, че трансформирането на образованието и отприщването на човешкия потенциал е ключово за цялостния напредък на обществата.
 
В Централата на ООН българската делегация взе участие и в Среща, посветена на неотложното изпълнение на Целите за устойчиво развитие. Във фокуса на дискусията бе безпрецедентната кризисна ситуация в световен мащаб, възникнала в резултат от войната в Украйна, пандемията от COVID-19, промените в климата, нарастващите заплахи за глобалната икономика и др.

МВнР

Първият ни дипломат Николай Милков взе участие и в неформална среща на министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС. Основен фокус в нея бе поставен върху глобалните последици от войната в Украйна, в т.ч. високите цени на енергията и храните. 
 
В този първи ден от визитата си в САЩ министър Милков и придружаващата го делегация проведе срещи с представители на американски еврейски организации. Обсъдени бяха борбата срещу антисемитизма и отбелязването на предстоящата през 2023 г. 80-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война, за която се предвижда Национален план за чествания. Теми на разговорите бяха също ситуацията в Украйна, енергийната криза и обстановката в Близкия изток.

МВнР

Представителите на еврейските организации дадоха висока оценка на диалога с България, който допринася за задълбочаване на българо-американското стратегическо партньорство. В дискусиите участваха представители на Американския еврейски комитет, Б’най Б‘рит, Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство, Лигата срещу поругаването и Световния еврейски конгрес.

МВнР

Българският външен министър проведе среща и с първия дипломат на Кувейт - шейх Ахмед Насер Ал-Мохамед Ал-Сабах. Постигнато бе съгласие за конкретни действия в контекста на предстоящата през 2023 г. 60-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете страни. Предстоящата годишнина предоставя отлична възможност за подобряване на икономическите връзки и активизиране на сътрудничеството в области като високи технологии, комуникации, медицина и търговия.