Бивш полицейски шеф демонстрира завидно състояние е и собственик на внушителен автопарк. Луксозни имоти и коли са собственост на гл. инспектор Звезделин Колев. Той работи в МВР и е началник на сектор „Охранителна полиция“ в столичното Четвърто РПУ, разказва Тина Ивайлова по NOVA.

Колев притежава няколко апетитни имота в София и няколко луксозни автомобила. В момента Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР проверява не имотното му състояние, а дали шофьорската му книжка е придобита по законен начин. По информация, потвърдена от МВР, през 2008 г., когато Колев е служител на Трето РУ, в работно време той се прибира в дома си. При ремонтни дейности претърпява инцидент и се налага спешна интервенция на лявото му око. В продължение на 9 дни претърпява три операции в университетската болница „Царица Йоана“ ИСУЛ. Няколко месеца след това е в болничен. Според свидетелски показания, след интервенциите зрението му е нарушено и дори не вижда напълно с лявото око. Как тогава две години по-късно през 2010 г. Колев подновява шофьорската си книжка за В и С категории?

„Работим по един случай за полицейски служител, който е заемал високи ръководни длъжности през годините. Получихме сигнал, че той е с нарушено зрение, в същото време има шофьорска книжка, която е и за С категория. В Дирекция „Вътрешна сигурност” е налична информация, по темата се извършва проверка. Самата проверка не е приключила. Като приключи проверката ще бъде запозната компетентната прокуратура, както и дисциплинарно наказващият орган с вземане на отношение по дисциплинарен ред”. Това каза старши комисар Георги Георгиев, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР.

Медицинското на полицейския служител, което прилага през 2010 г. за подновяване на професионалната си шофьорска книжка, е подпечатано от офталмолог д-р Стефка Вълчинова, която работи в очната клиника към ВМА. Тя твърди, че не познава Звезделин Колев, не е бил неин пациент.

„Това не съм аз. Печатът е мой, но не съм аз. Това е за С категория книжка дори. А, това, който го е правил… Това е Санос, обърнете се към шефа на Санос”, категорична е д-р Вълчинова.

И шефът на Медицински център „Санос“, който работи в съседния на д-р Вълчинова кабинет, твърди, че няма такъв пациент. Неговите подпис и печат, обаче, също фигурират върху медицинското.

„Това е за категория В, С. Това не е мой почерк. Печатът е мой, ама това е от кардиолог. Какъв е този печат? Това е от преди 100 години. Аз такъв печат нямам. Това не е моят печат. Моят печат и съвсем различен. Ето го моят печат, сега ще ви го покажа. Изобщо няма нищо общо това с това, което ми показвате. Санос е медицински център, само че аз използвам съвсем различен печат. Аз нямам такъв пациент изобщо. Няма го пациентската ми листа изобщо. Няма нищо общо това нито с мен, нито като пациент. Моето име е, но това са го сложили на „Христо Ботев” 48, аз нямам кабинет там. Думи нямам, думи нямам, съжалявам”, каза д-р Христо Хринчев.

Междувременно полицейският началник отказва да коментира. През май месец миналата година Звезделин Колев представя ново медицинско удостоверение за подновяване на шофьорска книжка. Посочено е, че е преминал през всички кабинети, включително и очен лекар. Отново категориите са за В и С. През май 2021 г. документът е от медицински център „Здраве“ 2003. Офталмологът, дал заключение, че той вижда перфектно и с двете очи, е д-р Ели Милева от 28-о ДКЦ.

Тя също отрича да е издала медицинско удостоверение на пациента.

„Това е било много отдавна. Аз там не работя от 7-8 години. Това не е моят почерк. Не е и мой печат, аз там не съм ходила”.

По това време Звезделин Колев е шеф на „Пътна полиция“ за цялата страна. Според управителя на Медицински център „Здраве“-2003 документът, с който той е подновил шофьорската си книжка, е фалшив.

„Значи това не е за пръв път, през годините доста често се е случвало и са ни викали в полицията да правят сравнение. Ако тя казва, че това не е нейният подпис на самото медицинско, значи то е фалшиво. При нас рядко се издават такива свидетелства, защото лекарите се занимават с прегледи”, обясни д-р Димо Желязков.

В медицинския център липсва и очен кабинет. Това е последното медицинско на Колев за професионална шофьорска книжка.

Кой е Звезделин Колев?

Получавал е неведнъж отличия за заслуги. Кариерата му расте стремглаво след 2016-а година, когато го повишават и става зам.-началник „Пътна полиция” в СДВР. През 2019-а за два месеца е началник на отдел „Охранителна полиция” в ГДНП. След това до юли 2021 г. е началник отдел „Пътна полиция” в ГДНП. От миналата година Колев е началник сектор „Охранителна полиция” в 4 РПУ. Прави впечатление, че израстването в кариерата му се отразява добре на благополучието на семейство Колеви. В имотния регистър се откриват няколко страници с имоти, свързани с имената на Колев и съпругата му, която е медицинско лице в АГ “София“. Бройката през годините се променя и надхвърля 13. От справка в регистъра става ясно, че в момента той е собственик и съсобственик на 8 имота в София и околността, като 6 от тях са придобити от 2017 г. насам. В момента семейството живее в къща в Нови Искър. Намира се на улица „Жеравна“ №1. Случайно или не обаче, номерът на къщата е преместен на друго място.

Колев притежава два апартамента и две паркоместа в един от най-бързо развиващите се с луксозно строителство квартали на София. Придобити са през 2017 и 2018 г. А през 2021 г. придобива идеални части на същото място. През 2021 г. Колев купува и два апартамента, намиращи се в централната част на София, в близост до МВР болница. Същата година става и съсобственик на имот в съседство на къщата, в която живее в Нови Искър. Разбираме също, че е собственик и на апартамент в Обеля. В справката е посочено също, че през годините продава и няколко апартамента в кварталите „Обеля“, „Надежда“ и „Хаджи Димитър“.

Колев и съпругата му шофират скъпи автомобили, кои също не съответстват на доходите, които са декларирали през годините. Прави впечатление, че въпреки, че е бил шеф на „Пътна полиция“, на Колев и семейството му се случва да шофират без колани и да паркират на забранени места.

В началото на миналия месец Колев се сдоби с още един луксозен автомобил. Той е с временни номера, а няколко дни по-късно те са сменени.

Дали заради теч на информация, че дирекция „Вътрешна сигурност” го проверява, или причината е друга, но от няколко дни Колев идва с метрото на работа. Автомобилите не са и паркирани пред дома му в Нови Искър.

Следва продължение.
nova.bg