Зачестяват кражбите от домовете в столичния квартал „Лозенец“. За това алармират самите потърпевши. От полицията потвърждават, че става дума за характерните за сезона набези през балконските врати, посочва NOVA.
 
Ангел Куртев е сред жертвите на крадците: „Ние сме спали през нощта с жена ми и бебето. Като станахме сутринта, видяхме, че всички прозорци са отворени и осъзнахме, че са влезли крадци и са ни ограбили. От полицията реагираха много бързо, но крадците са били с ръкавици”, споделя той и допълва, че крадците са задигнали лични вещи и  документи на семейството.
 
Оказало се, че това не е единственият ограбен дом в района.
 
Потърпевшите съветват да се запази хладнокръвие при подобна ситуация и ако имате възможност, да застраховате дома си.
 
Иначе напук на зачестилите кражби в столицата, домовите кражби през първата половина на годината намаляват, обяви комисар Димитър Кошов, заместник-ръководител на отдел „Криминална полиция” към ГДНП.
 
Той допълни, че няма организирани банди крадци:
 
Няма организираност. Някои действат поединично. Някои имат лица, които следят за наличие на полиция. Те се притесняват от контакт с жертвите. През месеците май, юни, юли и август влизат през незатворени прозорци или балконски врати. През останалата част от годината разбиват отключващите механизми. По-начинаещите влизат през отворените балконски врати, а по-подготвените успяват да отключат врати”, обясни още комисар Кошов и допълни, че разкриваемостта е едва около 27 процента.
 
„Обикновено крадците търсят пари и ценности, предпочитат да ги намерят по най-бързия начин, за да не бъдат усетени от собствениците, ако те са вътре. Ако хората ги няма, е имало случаи крадците да стоят в дома повече от 2 часа. Това е при условие, че имат информация. Но се търсят бързооборотни неща, които да могат да се продадат бързо, не се търси техника“, допълни той.
 
Според него има различни средства за защита на имуществото – активна и пасивна защита.
 
Какви са съветите на специалистите и какво да правим, за да се предпазим от крадци?
 
„Пасивната е свързана със заключващите механизми. Те са най-важни. По-скъпите осигуряват по-добра защита. Няма универсална такава, но може да забави извършителите, ако е добра. На дограмата е важен защитният обков. Пак не е универсално средство, но може да откаже извършителя. СОТ системите са важни, защото могат да индикират бързо за проникване в жилището и да има бърза реакция. Някои блокове или входове наемат жива охрана, която също стопира. Видеонаблюдението също стопира”, обясни още той.
nova.bg