/ БГНЕС
Как да действат учители и директори, когато дете попадне в риск - това ще бъде разписано в система за закрила на детето в риск, тъй като в момента има много написани неща в тази посока, но липсва конкретиката, към която се стреми агенцията. Това обяви председателят на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова. Предложението е на агенцията, която днес организира регионална среща с дирекция „Образование“ на Столичната община, Регионалното управление на образованието (РИО)-София-град, социалните служби и органите на МВР.
 
„Следващата стъпка е да разпишем една система за закрила, всички да знаят кога и как да постъпим, къде и към кого да се обърнем когато имаме различните видове ситуации на дете в риск. Документът ще разпише точните стъпки, които всяка една институция трябва да предприеме в различните видове рискове и ще регламентира как учители и директорите да се справят с всички видове ситуации на децата в риск. Това е крайната ни цел - да постигнем пълна координация през разписването на система, която да бъде регламентирана в правилниците или друг вид документация“, обясни Лилова. Тя добави, че в разработването на системата за закрила ще почерпят опит от Британския съвет.

БГНЕС

Тя заяви, че ангажимент на институциите е да осигурят безопасна, сигурна и подкрепяща среда както за децата, така и на работещите в тях. Лилова подчерта, че е необходимо да се заложи и на превенцията в детските градини и училища. За целта учителите трябва да бъдат достатъчно чувствителни, за да могат да забележат ако едно дете има проблем. В такъв случай трябва да предприемат превантивни мерки, а не да чакат проблемът да ескалира.

БГНЕС

На срещата присъства и началникът на Регионалното управление на образованието-София-град д-р Ваня Кастрева. Тя акцентира, че политиките са успешни когато те са координирани и в една посока. „Ние се опитваме да обединим хората и политиките, а не всяка институция да работи сама за себе си. Ако нещата не се случват абсолютно координирано и в една посока, то не може да бъде ефективно“, заяви Кастрева.
БГНЕС