Как българин ограби банка, докато седи на пейка пред офиса й
Как българин ограби банка, докато седи на пейка пред офиса й / Нова тв
Как българин ограби банка, докато седи на пейка пред офиса й
85975
Как българин ограби банка, докато седи на пейка пред офиса й
Как българин ограби банка, докато седи на пейка пред офиса й
  • Как българин ограби банка, докато седи на пейка пред офиса й
  • Как българин ограби банка, докато седи на пейка пред офиса й

На 30 май 1997 г. - петък, от трезора на банка в София "са взети" 181 млн. лева.

Стефан Чолаков разказа пред Дарик как преди почти 20 години успява да извърши хитрия обир без оръжие и без да влиза в сградата на банката. Той разкри как се е възползвал от пропуска в сигурността на финансовите институции, за да ограби банка без това да е обир, само седейки на пейка в градинката пред офиса й.

"Когато комбинирах няколко от пропуските в главата си, ми се стори, че могат да бъдат взети без никакви затруднения пари, колкото човек си реши. Така дойдоха познанията как могат да бъдат взети парите", признава той.

"Идеята да се възползваме от тези познания беше един случай, в който мой братовчед ми поиска пари назаем, а аз му казах защо иска от мен, след като в банките има колкото иска. "Там отиваш и си вземаш колкото искаш". Той ми отговори "Ок, ако ми кажеш как ще го направя". Тогава се роди идеята да вземем пари от банката, да отидем и изтеглим пари, колкото ни трябват", разказва за началото Чолаков.

Тогава той е на 21 години, което го прави най-младият банков мошеник в света, както го определя сп. "Таймс" в своя класация.

"Подготовката за вземане на парите отнела повече от шест месеца. Трябваше да регистрираме фирма, тя да има достатъчно високи обороти, за да стане ВИП клиент на банката. Всичко това е свързано с много сериозни средства. Такъв удар не може да мине без сериозна подготовка, която е и много скъпа. Аз инвестирах в това нещо и за шест месеца фирмата стана ВИП клиент", продължава спомените си той.

"В един момент реших, че фирмата има достатъчно име в банката. Момчето, което беше управител, вече беше познат на хората във ВИП салона като човек, който почти през ден ходи, нарежда някакви пари, тегли големи суми. И реших, че трябва да избера дата за взимане на парите", разкрива схемата Чолаков.

Участниците в удара нито са се познавали, нито са знаели какво правят, единственият, който е бил наясно какво се случва е Стефан Чолаков.

Какво разказва близо 20 години след удара Стефан Чолаков чуйте в аудиофайла