Как беше осъществен проектът?
Как беше осъществен проектът? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Разработването на проекта "Най-добрите лекари в София" започна още през пролетта на 2011 година. Бяхме убедени, че ще успеем да го реализираме още същата година. Оказа се задача трудна и на пръв поглед непосилна. Ще успеем ли да убедим лекарите да гласуват? Ще създадем ли достатъчно добра методология, която да бъде одобрена от Gallup International? Колко време ще ни бъде необходимо, за да раздадем анкетните карти (над 2000), да поставим урни за гласуване, да съберем попълнените анкети, да обобщим резултатите? И не на последно място - ще бъде ли извадката достатъчно голяма? Ще ни подкрепят ли всички болници?

Тези и много други въпроси вълнуваха съзнанието ни месеци наред, докато подготвяхме проекта. Начинание трудно и изискващо сериозни финансови инвестиции, проектът "Кои са най-добрите лекари в София?" започна да се случва трудно, но постепенно придоби свой облик.

Неоценима помощ ни оказа Деян Денев, председател на асоциацията на научно-изследователските фармацевтични компании: "Този проект не е просто една препоръка за пациентите кой лекар да си изберат, когато имат нужда от лечение. Човек, ако слуша медийния дебат на тема здравеопазване, който е зареден с много негативизъм, може да остане с впечатление, че в България добри лекари няма. Напротив, макар че много напускат страната, има много добри лекари, които ги е грижа за техните пациенти. Техните имена трябва да се знаят и за тях трябва да се говори. Фактът, че Дарик в рамките на този проект им дава трибуна, за да говорят, също е изключително важен. Те има какво да кажат и ние трябва да ги чуем".

Без съдействието на някои от водещите световни оригинални фармацевтични компании, този проект нямаше как да се случи. Искрено благодарим на GlaxoSmithKline, Lilly, Merck Serono, Amgen, Illumina, Astra Zeneca и, разбира се, Булстрад.