Репортерът на "Господари на ефира" Димитър Върбанов най-вероятно ще се сдобие с обвинение за лъжесвидетелстване и набеждаване, съобщава NOVA. Обрат дойде след като бяха разпространени записи от охранителни камери, където журналистът разказа, че е блъскан. Днес от "Господари на ефира" обявиха, че уволняват Върбанов.

Охранителни камери разкриха, че твърденията на репортера на "Господари на ефира" за получени наранявания след проявена към него агресия са постановка. На кадрите, разпространени от "Медиапул", се вижда как действително избутват навън Върбанов. Друга камера показва как репортерът пада на земята, но не се вижда дали е хвърлен или пада сам. След това той ляга на земята, говори пред камерата, а операторът му го снима и намества ръката му на земята.

Освободиха обвинените по случая с репортера на „Господари на ефира“
 
"Никога в цялата си кариера като репортер не съм се опитвал и не съм желал да заблудя някого. Винаги съм търсил истината", категоричен е Димитър Върбанов.
 
Интервютата му от болничното легло и показанията му пред полицията обаче рисуват съвсем различна картина. "Той казва, че е паднал на лявата си страна, ударил си е лявата си ръка в областта на китката, левия крак в областта на бедрото и лявата страна на главата над ухото. Усетил силна болка в главата, световъртеж и болка в ръката и крака, като видял, че има и кръв по ръцете. Не си спомнял всичко друго, което се е случило, защото имал световъртеж. Не се чувствал добре от самия удар в земята", цитира показанията му говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
 
На 26 септември Върбанов казва: "Полицията дойде. Всъщност аз не си спомням всичко, тъй като ми беше зашеметено". Попитан защо операторът не му помага, а го снима, той обяснява: "Той като цяло никога не се меси в това, което се случва. Аз самият не се опитвах да се вдигна, тъй като главата ме болеше страшно много".
 
"Оказа се, че всичко това е една постановка. За съжаление прокуратурата беше подведена. Това е абсолютно недопустимо", категорична е Румяна Арнаудова.

Продуцентът Джуди Халваджиян отстранява Димитър Върбанов от екипа на „Господари на ефира“

"Никога в нито едно интервю не съм казвал, че е имало побой. А обясних, че съм бутан, блъскан и изхвърлен отвън, което е видно и от кадрите", посочва в своя защита Върбанов.
 
Според прокуратурата извършеното от Димитър Върбанов е и престъпление. "Това е тежко умишлено престъпление от общ характер, престъпление против правосъдието, за което се предвижда повече от пет години лишаване от свобода", посочи говорителят на главния прокурор.
 
От "Господари на ефира" заявиха, че нямат информация за други подобни случаи. И че Димитър Върбанов вече няма да е техен репортер. "Защото смятам, че е груб пример на лоша журналистика да манипулираш допълнителните кадри, които правиш", каза Джуди Халваджиян, продуцент на предаването. Според него не "Господари на ефира", а единствено Димитър Върбанов заслужава "Златен скункс".

Позиция на Нова Броудкастинг Груп за събитията, свързани с репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов
 
В позиция на NOVA се казва, че медията е "силно обезпокоена от погрешното внушение, което Димитър Върбанов е създал. Въпреки, че „Господари на ефира“ е външна продукция с изцяло независима редакционна политика, "Нова Броудкастинг Груп" не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Медията се разграничава от случилото се и ще търси отговорност от продуцента".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nova.bg