Отговорността за провала на ваксинационната кампания е на правителството на ГЕРБ, ние се опитваме да поправим щетите. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на въпрос от Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС в парламента по отношение на слабия интерес към имунизацията срещу COVID-19, поради което се налага даряване на десетки хиляди дози на други страни.

"Причината е, че вашето правителство договори в излишък ваксини от AstraZeneca и в по-малки количествата от Pfizer/BioNTech, поради това три месеца нямаше ваксини за хората", обвини Кацаров.

Новите мерки срещу COVID-19 са вече факт

"Вие ваксинирахте организирано разни фирми и спортни клубове, а във вашия ваксинационен план оставихте възрастните хора, които са уязвими и застрашени, на 4 място. Причините да не искат хората да се ваксинират с AstraZeneca не са само заради международните скандали, а защото Борисов еднолично забрани ваксинацията с този препарат. Отговорността за провала на кампанията е на правителството на ГЕРБ, ние се опитваме да поправим щетите, но щетите, нанесени в съзнанието на хората, са непоправими", посочи той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова също се включи в репликите и призова здравният министър да не търси индулгенции за това, че над 100 днислужебното правителство не може да направи успешна имунизационна кампания срещу COVID-19, a Тома Биков от ГЕРБ също окачестви действията на служебното правителство като "скатаване".

Кацаров: Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да не стигнем до грозните ситуации от миналата година

„Аз не съм антиваксър. Аз съм лекар. Поставял съм ваксини, на мен са ми поставяли ваксини. Не аз прекратих НОЩ, не аз, не сегашният министър-председател. И не премиерът Янев направи два противоположни щабове – единият говори едно, а другият – друго“.

Според Кацаров, медиците са важни, но възрастните са най-застрашени, затова трябвало да бъдат поставени в първа фаза на ваксинацията, а не медиците, тъй като най-много жертви на коронавирусната инфекция са именно възрастните.

Депутатите приеха на първо четене ратификацията на два договора за дарение на комплекти за тест за антиген "всичко в едно" за диагностика на COVID-19 на Република България от Европейската комисия, както и на Тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от AstraZeneca, между България, Кралство Бутан и AstraZeneca и двустранно споразумение за дарение на ваксини на AstraZeneca между България и Бутан.