/ БГНЕС
В началото на днешното редовно заседание на Министерския съвет премиерът в оставка Николай Денков заяви, че в изпълнение на управленската програма на правителството, ще предложат важни промени в Закона за лечебните заведения.

Промените въвеждат забрана за разкриване на нови болници до утвърждаване на новата здравна карта на страната, уточни Денков.

"Националната здравна карта показва реалните потребности на хората в различните региони - къде има нужда да се разкрият нови болнични легла, къде има нужда от повече специалисти и съответно къде е необходимо здравната каса да покрие тези нужди. Последната здравна карта е правена преди 6 години. При сегашната ситуация, в която няма ограничение за разкриване на нови болници, в някои региони и области се оказваме с ненужно много болнични легла на фона на липсващ персонал, а в други области хората нямат достъп до камествени здравни грижи. Затова в този мандат Министерството на здравеопазването започна актуализация на националната здравна карта на България. Следващото правителството може и трябва да завърши този процес за около 2 месеца", посочи министър-председателят в оставка. 

Законопроектът, който правителство ще одобри днес, ще бъде представен за гласуване в Народното събрание.

Той заяви, че в оставащите дни ще мобилизират всички усилия на правителството, за да придвижат най-важните решения в полза на хората и на бизнеса.

„Здравеопазването е една от ключовите области, които не трябва да паднат жертва на политическата нестабилност”, каза още акад. Николай Денков.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня