Кабинетът Станишев се е провалил според опозицията
Кабинетът Станишев се е провалил според опозицията / netinfo

По повод изминалата 1 година от управлението на кабинета Станишев, в деларации от парламентарната трибуна дясната опозиция заяви, че правителството се е провалило в първия си приоритет - евроинтеграцията и в борбата с престъпността и корупцията. От мнозинството имали индикации, че оценката в доклада на ЕК наесен ще бъде висока.

Зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев заяви, че за 1 година правителството е демонстрирало безпомощност. С този кабинет България може да влезе в ЕС, но като слаба, бедна и неподготвена държава, каза Методиев. По думите му кабинетът, съставен с мандата на ДПС, е станал източник и закрилник на корупцията. Моделът 853 е символ на грабеж, който обогати олигархията на гърба на гражданите, добави той.

Лидерът на ОДС Петър Стоянов подчерта, че корупцията по върховете на властта е узаконена с ”постигнатия безпринципен консенсус да се оставят имотите на царя, да продължи съмнителната сделка за магистрала Тракия и да не се проверяват действията на ДПС при харченето на държавни пари за бедствия и аварии”.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че е безпринципно да се правят оценки без да почиват на факти. По думите му никакъв друг формат на коалиция не би могъл да приеме 120 евроинтеграционни закона от общо 210. Това е възможната коалиция. В която може да бъде наваксано 15-годишното изоставане, добави той.

Председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков припомни на опозицията, че тази коалиция е резултат от вота на хората и който се опитва да прехвърли отговорността за създаването й на президента, не оценява това, което се е случило на изборите.