Кабинетът ще предложи да се гарантират влогове до 50 000 евро
Кабинетът ще предложи да се гарантират влогове до 50 000 евро / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Правителството ще предложи промяна в законодателството, за да бъдат гарантирани депозити до 50 000 евро, каквато идея се обсъжда в рамките на Европейския съюз. Това обяви премиерът Сергей Станишев на съвместна пресконференция с вицепремиера Ивайло Калфин и подуправителя на БНБ Румен Симеонов.

Няма риск за депозитите на гражданите, тъй като 99 процента от тях са гарантирани, допълни премиерът.

Няма затруднения във вътрешната банкова система, а вложенията на хората са много добре гарантирани, каза Сергей Станишев. Правителството следи финансовите процеси в света от приблизително година насам, а кабинетът и БНБ са готови да вземат мерки, за да бъдат защитени българските граждани, съобщи още Станишев.

„Има достатъчно ясни гаранции за състоянието на българските банки, което се наблюдава от БНБ и от Надзора ежедневно. Досега нито една банка не е изпитвала затруднения, така че няма нужда от непосредствени каквито и да било действия от страна на правителството или на БНБ”, каза министър-председателят.

„Но ние имаме готовност да застанем зад всяка финансова институция при такава необходимост, за да няма срив в банковата система, защото е важно цялостното й функциониране, а не съдбата на една или друга банка и понякога от дребни неща може, ако има, с извинение, истерия – медийна или обществена, да се създаде реален проблем, без да има такъв”, каза Станишев.

„Искам да кажа, че това няма да бъде допуснато от правителството и от Българската народна банка на базата на този системен мониторинг, на базата на готовността за редица мерки, с които ние разполагаме”, категоричен бе премиерът.

Искам да подчертая, че според мен сегашната криза в света потвърждава, че сме водили досега правилна, много внимателна, балансирана, предпазлива фискална политика. политика, каза още Станишев.