Кабинетът разглежда промените в закона за ВиК
Кабинетът разглежда промените в закона за ВиК / netinfo

Промените в Закона за водоснабдяване и канализация ще разгледат на редовното си заседание министрите. Основен акцент в проектозакона за ВиК е създаването на териториални съвети за водоснабдяване и канализация. В тях ще бъдат включени представители на оператора, общините, Българската асоциация по водите.

Новият закон за ВиК ще регламентира чия собственост е водната инфраструктура и кой ще я стопанисва. В момента тези дейности се извършват както от търговските дружества, които предлагат ВиК-услуги, така и от общините или държавата. Трета част от инфраструктурата пък е с неясен собственик.

С промените активите са определени като публична собственост, което означава, че в бъдеще няма да се приватизират, а когато става въпрос за взаимоотношения с частните партньори, ще се използват други законови форми освен приватизация.

Според заместник-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски подходящ наличен ресурс за финансиране на водния сектор са пенсионните фондове. Една четвърт от средствата могат да бъдат предвидени за публично-частно партньорство, смята той.

Разглеждането на нормативните промени за ВиК сектора беше отлагано от правителството месеци наред. Очаква се днес измененията да бъдат приети.