Кабинетът одобри проектозакон за дипломатическата служба
Кабинетът одобри проектозакон за дипломатическата служба / netinfo

Постоянен секретар ще бъде най-високата дипломатическа длъжност. Това е записано в проектозакона за дипломатическата служба, който правителството одобри.

Постоянният секретар може да бъде само дипломатически служител с ранг посланик, да е заемал ръководна длъжност в Министерство на външните работи и да е ръководил българско посолство най-малко три години.

Постоянният секретар ще подпомага министъра при неговите функции като ръководител на дипломатическата служба, ще координира и контролира взаимодействието на структурните звена, ще осигурява спазването на принципите на професионалното кариерно развитие на служителите в дипломатическата служба.

Министърът на външните работи ще назначава също посланици за специални поръчания и специални координатори, които ще изпълняват определени външнополитически задачи.

Уредени са условията и реда за назначаване на посланици, постоянни представители и генерални консули, които досега не бяха предмет на изрична регламентация.

По изключение за ръководител на задгранично представителство може да бъде назначен човек, който не е от състава на дипломатическата служба. Броят на тези посланици обаче не може да надхвърля 10 процента от общия брой на всички ръководители на задграничните представителства, е записано още в проектозакона, който правителството одобри.