Кабинетът одобри нови програми за развитие на средното образование
Кабинетът одобри нови програми за развитие на средното образование / netinfo

Правителството прие две нови национални програми за развитие на средното образование. По тях се предвижда да се съфинансират проекти за подобряване на материалната база в училищата и да се въведат единни критерии за външно оценяване.

Националната програма за съфинансиране се състои от три модула с общ бюджет 10 млн. лв. Нейна цел е подобряване на материалната база на училищата. За съфинансиране на проекти за енергийноефективно саниране на училищни сгради са предвидени общо 7 млн. лв. За изграждане на достъпна среда на хора с увреждания бюджетът е 1 млн. лв. и 2 млн. лв. са отделени за проекти за ремонт на спортни площадки и съоръжения.

Националната програма за въвеждане на стандартизирано външно оценяване е с бюджет 4,8 млн. лв. Целта й е задължителното оценяване на знанията и уменията на учениците в края на всеки образователен етап.

Правителството актуализира и утвърдената през миналата година национална програма „Училището – територия на учениците”. Бюджетът на програмата става 8 млн. лв., като към нея е включен нов модул – ученически национални състезания и национални и международни олимпиади с бюджет 3 млн. лв.