Кабил: Яжте спокойно пилешко
Кабил: Яжте спокойно пилешко / netinfo

Не съществува опасност за здравето на хората в цялата страна, включително и от консумацията на птичи продукти. Това каза след заседанието на Кризисния щаб по птичия грип министърът на земеделието Нихат Кабил.

Огнището на птичи грип в джебелското село Слънчоглед е овладяно, съобщи министър Кабил. Ветеринарите, които още се намират в района, не са открили нови случаи на заболели пернати. Въпреки това карантината там ще продължи до 10 август.

До петък Националната референтна лаборатория ще изпрати проби с щама за тестове в Англия, но вече е ясно, че той не е от опасните за хората – Н5 и Н7.

Наблюдението на пернатите в 10-километровата зона около Слънчоглед продължава, като досега са взети 125 допълнителни проби. Резултатите от тях ще станат ясни най-рано утре.

Няма забрана за износ на наши птичи продукти в Европейския съюз, като такава се очаква да бъде наложена само за Кърджалийско, допълни аграрният министър.

14 555 лева вече се изплащат на стопаните в Слънчоглед, чийто птици бяха унищожени.

Кризисният щаб обсъди и готовността на страната при евентуално разпространение на заразата сред хората. В момента на склад има 160 000 опаковки от препарата „Ремантадин” и 2 000 опаковки „Тамифлу”.