Йоско пътува извън София, но твърди, че не може да дойде до съда
Йоско пътува извън София, но твърди, че не може да дойде до съда / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Йоско пътува извън София, но твърди, че не може да дойде до съда
48284
Йоско пътува извън София, но твърди, че не може да дойде до съда
  • Йоско пътува извън София, но твърди, че не може да дойде до съда

Йосиф Йосифов-Йоско, който в началото на март след употреба на алкохол предизвика катастрофа в София, при която загинаха двама души, а други двама бяха ранени, е пътувал два пъти до Сливен в разстояния на 1 месец.

Експертиза по делото показва, че Йоско е парализиран и е в състояние да седи само 15-20 минути в седнало положение, след което започва да изпитва силни болки. Тъй като твърди, че не може да пътува до съда, до този момент подсъдимият не се явяваше на заседанието по делото, което не може да тръгне поради неговото отсъствие.

Четирима полицейски служители от областната дирекция в Сливен свидетелстваха, че на 13 ноември и 3 декември са проверили Йосифов, който е пътувал близо 300 километра на отиване до югоизточния град.

Съдът реши, че след като може да измине дългия път, Йоско няма да има проблем да идва от дома си в Бояна до съда и насрочи следващото заседание по делото за 26 януари, когато подсъдимият трябва да се яви.

Заседанията ще бъдат кратки, а на тях ще присъства лекар, който Йосифов има право да избере лично.

 

За първи път ход на делото не беше даден на 3 ноември. То не започна, тъй като Йоско не се появи в съдебна зала. Тогава стана ясно, че той е на легло и не може да се движи. По делото срещу него има 10 частни обвинители и граждански ищци. Това са близки на загиналите при катастрофата. Гражданският иск срещу Йоско, който те предявяват за причинени неимуществени вреди, е за 1,25 млн. лева.

Катастрофата, която причини Йосифов, стана рано сутринта на 2 март 2011 г. в столичния квартал "Бояна". При нея загинаха двама мъже, на 31 и 53 години, а други трима бяха ранени. Кървавият инцидент бе предизвикан от бронирания джип "Мерцедес", управляван от 42-годишния Йосиф Йосифов - Йоско. Тогава при десен завой джипът навлезе в насрещното платно, блъсна другия автомобил - ван "Киа", и се преобърна на таван. Двамата загинали, както и ранените бяха във вана. Йосифов беше приет в "Пирогов".

Йосиф Йосифов-Йоско беше сред задържаните за убийството на Константин Димитров-Самоковеца в Холандия, но впоследствие беше оправдан.