Йордан Христосков: Запазете осигурителната система
Йордан Христосков: Запазете осигурителната система / netinfo
Осигурителната система в България е адекватна на системата в Европа и трябва да бъде запазена в този вид. Рязкото намаляване на осигурителните вноски е радикална политика, която е типична за крайно десните политически сили. Това обясни в предаването „Седмицата” на Дарик Йордан Христосков, управител на НОИ.

Според него, няма ефект в намаляването на осигурителните вноски. Христосков поясни, че тази политика е характерна за слабо развитите страни и това е признак за държавно безсилие.

Относно пенсиите, Йордан Христосков каза, че те трябва да се увеличават с процент по-висок от инфлацията. Той уточни, че увеличаването им не трябва да зависи от темповете на нарастване на доходите, защото доходите, които се регистрират официално, са по-малки и за това пенсиите са по-ниски от стандарта, който имат хората с открити доходи.

Управителят на НОИ уточни, че в ЕС има работни групи, които се занимават специално със застаряването на населението. Те не се занимават само с разглеждането на пенсиите, а и с грижата на здравето на самите хора, което в България не се случва. Христосков разясни, че също така тези работни комисии се занимават и с образованието на хората в предпенсионна възраст, за да могат те да работят и да имат по-високи доходи.