Йордан Бакалов не е единствената кандидатура за шеф на военното разузнаване
Йордан Бакалов не е единствената кандидатура за шеф на военното разузнаване / снимка: БГНЕС, архив

Извършва се функционален анализ от външна фирма в Министерството на отбраната, обяви в Ловеч военният министър Николай Ненчев. Вътрешният одит е направен, предстоящите съкращения ще обхванат около 10%, предимно в администрацията, която по думите му е твърде раздута. Повече яснота относно съкращенията министърът очаква да има в края на настоящия месец или в началото на април.

При избора на шеф на военното контраразузнаване ще натежи „професионализмът, необходимостта от реформа в службата, възможността младите кадри да получат реализация и много по-тясно сътрудничество с партньорските ни служби от НАТО и ЕС", посочи министър Ненчев. Той призна, че кандидатурата на Йордан Бакалов не е единствената, но предпочитал да запази останалите кандидати в тайна. „Пък и не е разумно да обявявам имената на действащи разузнавачи, защото това би означавало, че те повече няма да могат да се занимават с това, което правят в момента", аргументира се Николай Ненчев.

Ненчев: Йордан Бакалов заслужава да стане шеф на Военното разузнаване

Министърът обеща в най-кратки срокове ведомството му да предостави и четвъртия обект от бившата казарма в Ловеч на местната община, каквото искане вече има.

Преди това Ненчев се срещна с областния управител на Ловеч Мадлена Бояджиева, след което поднесе цветя в памет на жертвите на комунизма в лагера „Слънчев бряг" край града. Като председател на БЗНС Николай Ненчев изрази желанието си в местните избори наесен Реформаторският блок и ГЕРБ да бъдат единни, "да не се делим, защото обстоятелствата, средата за сигурност е относително динамична, проблемите са много. Така че изисква се единство на евроатлантическите сили".

Други новини от Плевен