/ Агенция "Митници"
Митнически инспектори задържаха над 5500 парчета кожи с косъм на Летище София - пътници, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

На 12 ноември пътник с българско гражданство пристига с полет от Тел Авив, Израел, и преминава през „червен коридор - за деклариране“ на Терминал 1 на Летище София, за да обяви пренасяна от него валута.

Митническите служители извършват и щателна митническа проверка на багажа му, където са намерени недекларирани 5560 парчета кожа. По негови обяснения кожите са от руски самур.

Парчета от кожи не са обявени пред митническите органи, поради което на лицето е съставен акт по  чл. 233 ал. 1 от Закона за митниците. Съгласно Регламент (ЕИО) № 3254/91 на Съвета такива кожи не могат да бъдат внасяни в ЕС, когато животните са уловени с капани или отглеждани във ферми и умъртвени по нехуманен начин. Към настоящия момент няма данни за произхода и статута на кожите. 


Задържането е в периода на координираната от Световната митническа организация (СМО) и Интерпол операция „Thunder“, която се проведе за трета поредна година в периода 14 септември - 11 октомври и в която участие взе и Агенция „Митници“.

Фокус на операцията бяха видовете под защита на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES).