Извозват боклука на Дружба до две седмици
Извозват боклука на Дружба до две седмици / netinfo

До седмица-две балите с боклука в столичния квартал „Дружба” ще бъдат извозени. Това съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Джевдет Чакъров поясни, че в момента се водят преговори с три общини, на чиито територии да бъдат извозени балите с боклука. Две от тези общини са проявили разбиране и общинските съвети ще подкрепят приемането на боклука каза Чакъров без да уточни за кои общини става въпрос. Чакъров каза, че се обсъждат и 2-3 площадки, на които временно да се складира боклука на столицата. Истинското решение обаче е изграждането на завод за третиране на отпадъци чрез публично-частно партньортво. До дни пък ще бъдат готови проучванията на рудник “Иван Русев”, който беше предложен от президента Първанов като спасителен вариант за проблема със софийските отпадъци.

Министърът каза още, че концесионните такси за добив на подемни богатства ще бъдат повишени, защото не са актуализирани от доста време. В момента постъпленията в държавния бюджет от тези такси са 15 милиона лева. Джевдет Чакъров обеща, че при обсъждането на този въпрос ще се търси възможност как да бъдат защитени интересите на общините, но не стана ясно дали общините ще получават дял от концесионните такси.