Какво решиха участниците в КСНС при президента?
95864
Какво решиха участниците в КСНС при президента?
  • Какво решиха участниците в КСНС при президента?
След четиричасово заседание Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) постигна консенсус по отношение на общата отбрана и сигурност в ЕС по време на Европредседателството на България. Участниците в заседанието решиха, че трябва да се предприемат комплекс от мерки за интегрирането на българските въоръжени сили, предприятия и наука в процеса на изграждане на обща европейска отбрана.
 
Приключи свиканото от президента заседание на КСНС (СНИМКИ)

Обединихме се около позицията, че председателството на Съвета на ЕС в контекста на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя и значителни възможности на България в няколко много важни направления. Това съобщи президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет, който обсъди ролята на България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското европредседателство.
 

БГНЕС


На първо място - в ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейска отбрана в лицето на България като председателстваща Съвета на ЕС, посочи Радев.

Необходимо е усъвършенстване на модела за борба с престъпността, смята президентът

Президентът Румен Радев приветства приетия миналата седмица от правителството план, в който се предвижда до 2024 г. разходите за отбрана да се увеличават до 2%. Държавният глава открои решението на КСНС да се разработи план за развитие на въоръжените сили до 2030 г. Ще се работи и за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.
 

БГНЕС


Президентът информира, че извън КСНС, участниците са обсъдили и тревожното натрупване на тежки криминални престъпления. МВР полага всички усилия за разкриването им, обединихме се около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите, каза Радев.
БТА