Източват доставчиците на ток в Пловдив
Източват доставчиците на ток в Пловдив / netinfo

Президентът и правителството да инициират прекратяване на договорите за приватизация на всички електроразпределителни и топлофикационни дружества в страната, настояват в декларация от пловдивския общински сбор на партия Атака.

В декларацията се казва, че в момента се извършва източване на Електроразпределение Пловдив от австрийската фирма EVN, която закупи дружеството преди време.

Според Атака преизчисляване на сметките за ток е само замазване на реалното положение, което е едно класическо източване на дружеството и то се осъществява по една добре позната от последните години схема, каза пред Дарик радио Тодор Христев, председател на общинския сбор на Атака в Пловдив.

По думите на Христев не е изключено след година - две държавата отново да си прибере фалиралото дружество. За да се избегне това, от Атака в Пловдив искат от президента и правителството да преразгледат законността, целесъобразността и полезността на сделката за продажба на Електроразпределение Пловдив и да излязат с категорична позиция за тази приватизационна сделка.

Частният монопол е много по-жесток от държавния монопол, каза Христев, защото колкото и да е слаба една държава, тя все пак има повече механизми за контрол на нейната дейност, отколкото върху едно частно дружество.