Изтекла е абсолютната давност по делото за Възродителния процес
Изтекла е абсолютната давност по делото за Възродителния процес / netinfo

Изтекла е абсолютната давност за наказателно преследване по делото за Възродителния процес. Това заяви заместник главният прокурор Валери Първанов след заседанието на парламентарната комисия по права на човека и вероизповедания.

Той бе поканен във връзка с писма на наши изселници в Турция до европейските институции, че и до момента делото за Възродителния процес не е стигнало до съд.

Валери Първанов обясни пред депутатите, че делото два пъти е внасяно в съда, но е спряно заради 126 пострадали, които са се изселили в Турция и не могат да бъдат издирени и разпитани. Заместник главният прокурор припомни на депутатите, че делото е образувано през 1991 г. срещу бившия вътрешен министър Димитър Стоянов, Тодор Живков, Петър Младенов и Пенчо Кубадински.

Първоначално обвинението е било по глава първа от НК – за подбуждане към расова или национална вражда и омраза. През 1992 г. Валери Първанов като наблюдаващ прокурор го преквалифицира за военно длъжностно престъпление. Внесено е във Върховния съд през 1993 г. , когато военният съдия Николай Чирпов го връща с указания да се издирят всички пострадали лица.

Три следствени поръчки са изпращани до Турция, но и досега 126 от тях не са издирени и разпитани. Затова и при повторното внасяне съдът го е върнал. Абсолютната давност е изтекла още през декември 2003 г.

По думите на Първанов делото не може да се прекрати преди да се изпълнят указанията на съда и не се разпитат тези хора. Ако от разпитите им се открият нови престъплания и се повдигне ново обвинение, което предвижда по-тежко наказаниие и давността е по-дълга, то тогава делото може да се възобнови, обясни Първанов.