Изтеглят от пазара масово използвано успокоително лекарство
Изтеглят от пазара масово използвано успокоително лекарство / netinfo

Със заповед на Изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е разпоредено блокиране и изтегляне от снабдителната мрежа на страната на лекарствения продукт Tinctura Valerianae, 20ml разтвор с партиден номер 971107, производство на “Аптечно Велико Търново 2000” АД България. Информацията е на Изпълнителната агенция по лекарствата, предава БГНЕС.

Причината за предприетата мярка е несъответствие с изискванията, отнасящи се към втора степен на риска от класификацията на степента на риска за здравето, дължащ се на лекарствени продукти, несъответстващи на изискванията за качество съгласно Наредба №9 на Министерството на здравеопазването – не отговаря на изискванията на документацията на “Аптечно Велико Търново 2000” АД за количествено съдържание на сескитерпенови киселини и цвят на разтвора.

Изпълнителната агенция по лекарствата разпореди със заповед на “Аптечно Велико Търново 2000” АД да предприеме в срок до 24 часа изтегляне на посочената партида. ИАЛ е предприела действия за уведомяване на РИОКОЗ в страната за осъществяване на контрол по изпълнението на заповедта.