Изслушват бившия военен министър Аню Ангелов за „Авиоотряд 28”
Изслушват бившия военен министър Аню Ангелов за „Авиоотряд 28” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият военен министър Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов и началникът на гарнизон Ямбол и командир на авиобаза Безмер полк. Димитър Данев ще бъдат изслушани от временната анкетна комисия за проверка на полетите на „Авиоотряд 28”.

Миналата седмица бившият премиер Бойко Борисов за втори път не откликна на поканата на комисията да се яви за да бъде изслушан за полетите на отряда. След като вече два пъти удариха на камък, депутатите решиха да напишат писмо до правния отдел в парламента с искане да бъде разяснено как точно бившият министър-председател може да бъде привикан.

В началото на юли парламентът реши да удължи до 30 септември мандата на временната комисия, която разследва ползването на правителствения „Авиоотряд 28” и въздухоплавателни средства на министерството на отбраната по време на предишното правителство. Причината е огромното количество материали, които са постъпили и които трябва да бъдат оповестени и анализирани.

До момента комисията установи, че Борисов е летят 422 пъти с Авиоотряда, извършени са били и 69 полета с въздухоплатавателни средства на ВВС не за целите на армията. Част от дестинациите на полетите са към ловни стопанство, резиденции, през 2011-а е извършен и полет с предизборна цел от Пловдив до Плевен с хеликоптер.