Изследват наднорменото тегло при децата по нов метод
Изследват наднорменото тегло при децата по нов метод / снимка: БГНЕС, архив
Изследват наднорменото тегло при децата по нов метод
44647
Изследват наднорменото тегло при децата по нов метод
  • Изследват наднорменото тегло при децата по нов метод

Над 100 хиляди деца от училища в цялата страна могат да бъдат изследвани за наднормено тегло по нов метод, предложен от организациите „Хелт превент - България" и Българската асоциация за здраве и фитнес.

Целта на предлаганото изследване е да се изготви актуална и конкретна статистика за проблема с наднорменото тегло сред децата, обясни в ефира на Дарик д-р Емил Трифонов от „Хелт превент - България". По думите му последните данни са от 2008 година и според тях 20 процента от момчетата и 18 процента от момичетата у нас страдат от наднормено тегло. Методът за измерване на телесната маса е изпробван в две столични училища, като с включването на показателя мазнини е установено, че над 50 процента от децата имат проблем с теглото.

Идеята за провеждане на национално изследване вече се обсъжда в Министерството на здравеопазването, обясни д-р Трифонов, и поясни каква информация ще даде този метод: „С декларация за информирано съгласие ни се дава представа какво правят нашите деца. Родителят отговаря на въпроси за двигателната активност през седмицата, колко често детето се подлага на активна дейност. Получаваме информация за директния престой на слънчева светлина на детето, което е от голямо значение за това как детето се развива и какви са неговите предразположения към затлъстяване и наднормено тегло. Получаваме информация и за това каква е продължителността на неговия сън, следва ли някаква диета и каква е тя, дали приема лекарства и хранителни добавки".

Декларацията не съдържа персонални данни като ЕГН, обясни д-р Трифонов: „Очакваме от родителя единствено да напише телефон за контакт, при негово желание, за да имаме активна комуникация. Категорично всеки може да избере безплатната форма на този тест. Ако в училище имаме хиляда теста, които ще бъдат направени, и всичките са безплатни, ние ще го направим, дори да отидем в община Тутракан".