Изследват 7 проби със съмнения за свински грип
Изследват 7 проби със съмнения за свински грип / снимка: БГНЕС

В момента със съмнение за свински грип се изследват пробите на 7 българи, съобщават от Националната референтна лаборатория. В сряда са изследвани 3 проби на хора, пребивавали в различни страни, в които е регистриран новият грипен вирус, като всички са отрицателни.

Няма потвърдени нови случаи на свински грип в България, пробите, взети до момента са отрицателни, Министерството на здравеопазването прави всичко възможно за контролиране на ситуацията. Това каза в Стара Загора министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев. Той допълни, че всеки случай, при който има съмнение за заразяване със свински грип се обработва по определен стандарт, като категориите са възможен, вероятен и доказан.

Отрицателна е пробата на 17-годишното момче, което бе прието в Смолянската болница със съмнение за вирус А (Н1N1). Потвърждението е получено от Националната референтна лаборатория по грип в София. Отпадат въведените допълнителни ограничителни мерки за младежа, съобщиха от пресцентъра на болницата. Отпада и рискът, който се криеше в контакта с близките му и обгрижващия го медицински персонал. На момчето ще бъдат направени още изследвания, за да се определи вида на респираторното заболяване. Засега пациентът остава под лекарско наблюдение.

В страните от Европейския съюз са регистрирани 711 случая на новия човешки грипен вирус от типа A(H1N1), от които 259 са с вътрешно разпространение на заболяването. През последното денонощие новорегистрираните случаи са 106, като 84 от тях са във Великобритания.