Изпускат язовир „Искър”
Изпускат язовир „Искър” / netinfo

Заради бързото повишаване на нивото на язовирИскър” и прогнозата за очакваните валежи през следващите дни започна контролирано отвеждане водни обеми.

Преди да започне изпускането обемът на язовира бе достигнал 597 млн. кубически метра, като не трябва да превиши 604 млн. кубически метра, въпреки че общият му обем е 650 млн. кубически метра. Изпускат се по 30 куб. метра в секунда през ВЕЦ „Пасарел” и ВЕЦ „Кокаляне”. Преработените води постъпват в язовир „Панчарево”, който също ще продължи да се изпуска контролирано. Областният управител на област София, Екипи на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии от областната дирекция в София, Столична дирекция „Полиция” и Столична община организират денонощно наблюдение по поречието на реката.

Предупредени са кметовете на райони, намиращи се по протежение на реката. За недопускане на нещастни случаи и опазване на собствеността Министерството на държавната политика при бедствия и аварии предупреждава населението и стопанските субекти да ограничат достъпа си в крайречната заливаема ивица; да не предприемат пресичане на река “Искър”; да преустановят пашата на селскостопански животни в крайречната заливаема ивица; да спазват мерките за безопасност при високи води; да спазват указанията на компетентните органи.