Мая Манолова обяви, че е подписала коалиционно и политическо споразумение за общо явяване на изборите на 11 юли с "Отровното трио", "Движение 21" на Татяна Дончева, движение "България на гражданите" и ЕНП.

По думите й листите ще се формират 70 процента гражданско участие и 30 процента участие на партийни кандидати. Тя посочи, че на предишните избори, през април, съотношението е било 90 на 10.

"Оставаме в същия формат. Това е печеливш отбор, който ще продължи и на тези избори да се бори за доверието на гражданите. Препотвърдихме и нашите приоритети - окончателно разграждане на мафиотския корупционен модел, възстановяване на демокрацията, справедливостта и върховенството на правото, повишаване на доходите на българските граждани, свободна конкуренция за бизнеса, преизчисляване на пенсиите чиста и зелена България", каза Манолова.

"Очевидно доверието към "Изправи се! Мутри вън" расте, доказват го и социологическите сондажи и това е причината за халосните патрони върху формацията от страна на различни субекти", каза още тя.

"Аз не мисля, че има целенасочени действия някой да разбива, която и да било формация. Това е конкуренция. Във всеки спор и в избори такава конкуренция съществува. Ние не можем да препятстваме другите политически субекти. Преговорите са водени коректно информирани са всички, които трябва за тях, и решението, което е взето, окончателно отговаря на този етап на това което според мен е необходимо", каза Татяна Дончева.

"Няма широка лява коалиция, има тясна коалиция точно във вида, в който тя беше и на предишните избори. Всички споразумения, които допълнително се подписват с БСП, се договори и споразумения за взаимодействие. Те не правят никого нито коалиционен партньор, нито участник в изборите, нито от това произтичат обстоятелства, които избирателният кодекс дава", каза още Дончева.

"Широката коалиция, която беше промотирана, се разбира, когато 400 000 гласа се върнат обратно в листата на "Позитано 20". Това е широчина, всичко друго са лъжи и лозунги. Основата на нашата колекция с две граждански сдружения, два кръга от граждани и партии, които подкрепят този вид кауза и правене на политика. Това е основата, на която сме стъпили и това е много здрава основа. Защото, в края на краищата, именно гражданите са тези, които решават. Те са тези, които поискаха промяната и миналата година", каза Арман Бабикян.

БТА