Изпратиха актрисата Пепа Николова
Изпратиха актрисата Пепа Николова / netinfo

Любими италиански шлагери, които Пепа Николова изпълняваше с удоволствие през годините, звучаха днес на поклонението пред популярната актриса в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Тя почина в нощта срещу 22 септември след кратко мъчително боледуване, малко преди да навърши 60 години.

Пепа винаги пееше - акапелно, оркестърът й пречеше. Затова и не захвана този занаят, каза в словото си министърът на културата Стефан Данаилов.

Не мога да говоря тъжни неща за това момиче до мен - тя беше възторжена, усмихната жена, майка, приятел и гамен, както сама казваше. Трудно ще я забравя, допълни той.

Като колега и приятел Стефан Данаилов сравни Пепа Николова с летяща комета. Тя дойде като от небето, когато снимахме в Русе "Понеделник сутрин" - едно момиче от Харманли, усмихната, намаана и ни направи луди. Тя беше чудо, каза актьорът-министър.

Той припомни как през трите снимачни месеца - изживяващи се вече като артисти - заедно с колегите му, студенти от НАТФИЗ, са стояли и са гледали как снима Пепа Николова.

Тя беше невероятна - веднага влезе в сърцата на артистичната гилдия, говореха за нея като за българската Джулиета Мазина. Имаше изключително излъчване и талант, и ако филмът беше излязъл навреме на екран, филмовата й кариера вероятно щеше да е друга, каза Стефан Данаилов.

Радвам се, че стана любимка на българската публика с ролята си на Циганката в сериала "На всеки километър", където играем заедно. Беше все така красива, а хората мислеха, че наистина е циганка, припомни той.

В трудните моменти за нас, актьорите, Пепа не загуби увереност в себе си и в хората, ругаеше, радваше се, жалваше се и се усмихваше, смели и намаани бяха и телевизионните й предавания, отбеляза Данаилов.

Днес се разделяме с уникално явление в българското кино и театър. Това се случи неочаквано с нея - не го заслужаваше. Отиде си с болка, но и с усмивка и увереност, защото след нея остава дъщеря й Александра. Съжалявам, че така трагично започва първият й сезон на професионална сцена - във Военния театър, и й желая успех, каза Стефан Данаилов.

Александра Сърчаджиева беше сама край ковчега на майка си. Прегръщаха я и се опитваха да я утешат нейни приятели и колеги на Пепа Николова.

"Мамо, безумно те обичам! Ще направя всичко възможно, за да се гордееш с мен! Ще продължа да се боря заради теб!", ридаеше момичето.

Още преди началото на поклонението стотици хора чакаха, за да се простят с популярната актриса.

Жалко, че не беше оценена, когато трябва - тя всъщност е вселена, каза пред репортери Стоянка Мутафова.

Много ми е мъчно за нея, но се радвам все пак, че заедно с "Понеделник сутрин" и тя получи признание в целия свят, каза режисьорката Ирина Акташева. По думите й филмът е показван с успех в САЩ, Русия, Холандия, на фестивала в Берлин.

Аз бях свидетел как приеха героинята на Пепа в Лос Анджелис - те я разбираха, все едно е една от тях. Това е някаква утеха, каза режисьорката. За нея "Понеделник сутрин" е най-големият паметник на Пепа Николова. Беше много пластична, ритмична,

музикална, естествена - може би на това са се учили студентите по време на снимките, както спомена Стефан Данаилов, добави Ирина Акташева.

Съпругът й - сценаристът Христо Писков, припомни, че двамата са имали още много проекти за Пепа Николова, но сценариите са били спирани за съжаление.

Никой не може да забрави нещата, които Пепа направи, каза пред репортери актьорът Светослав Пеев.

Актрисата Искра Радева по собствените й думи иска да помни Пепа Николова усмихната, със страхотното й чувство за хумор, искряща, с дух, който се бори до последно със смъртта.

Между забележителните роли на Пепа Николова в Сатиричния театър, където играе от 1979 г., са Кралицата в "Рицарят на печалния образ" от Стефан Цанев, Машенка от "И най-мъдрият си е малко прост" на Александър Островски, Гина в "Новото пристанище" на Ст.Л. Костов, Музикантката в "Ако откраднеш крак, щастлив ще бъдеш в любовта" от Дарио Фо, Сийка в "Кукер кабаре" на Любомир Пеевски, Фьокла в "Женитба" на Гогол, Серафима Илинична в "Самоубиецът" от Николай Ердман.

На траурната церемония бяха прочетени съболезнователни писма до близките на актрисата от президента Георги Първанов, председателя на парламентарната Комисия по култура Нина Чилова, от предизборния щаб на кандидатпрезидентската двойка Неделчо Беронов и Юлияна Николова.

Венци и цветя изпратиха министър-председателят Сергей Станишев, вицепремиерът Емел Етем, Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика, Съюзът на артистите, община Харманли, Сатиричният театър, Театър "Българска армия", частните театри "Перпетуум мобиле", "Искри и сезони", "Инверсия", Фестивалният и конгресен център във Варна, "Бояна филм", фондация "А`Аскеер".