Изпращаме  миротворци в Ливан
Изпращаме миротворци в Ливан / netinfo

България има готовност да изпрати бойци за участие в Международния контингент в Южен Ливан, но при ясно определен от ООН мандат - заяви премиерът Сергей Станишев във Варна, където се провежда двудневно оперативно заседание на Министерски съвет.

Формите на участие в мироопзващата мисия в Ливан и броят на „сините каски”, които България би изпратила там, ще станат ясни след консултации с ООН, зави премиерът Сергей Станишев във Варна.

Като политически плюсове за страната ни от изпращането на контингент в Близкия изток, той изтъкна, че това е мироопазваща, а не мироналагаща мисия, желание за участие в която са изразили 28 държави. По-голяма част от тях са европейски, което също ще е полза за България, като бъдещ член на ЕС.

Според Станишев рисковете са свързани със сигурността на българските военни.

Министерството на отбраната е определило пет групи рискове, съобщи Веселин Близнаков. Част от тях са минираните полета, възможността за възобновяване на конфликта, евентуални провокации и разрушената инфраструктура.

Голяма част от разходите при изпращането на сини каски в Ливан, ще бъдат покрити от ООН, каза още Близнаков.

Кабинета е взел решение, България да изпрати хуманитарни помощи в Ливан, чиито размер ще бъде съобразен с възможностите ни. Сред другите теми обсъждани на оперативното заседание на Министерски съвет във Варна, са изготвянето на застрахователен механизъм за бедствия и аварии.

Следващата седмица ще бъде сформиране междуведомствена група, която ще проучи опита на други европейски държави в тази сфера и ще проведе консултации с представители от застрахователният бизнес.

Заседанието на министерския съвет във Варна ще продължи утре, когато ще се дискутират националната стратегическа референтна рамка, проектобюджета за 2007 година, както и мерки за усъвършенстването на концесиите.