Изплащат на ръка помощите за пострадалите от труса в Пернишко
Изплащат на ръка помощите за пострадалите от труса в Пернишко / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Изплащат на ръка помощите за пострадалите от земетресенията
53920
Изплащат на ръка помощите за пострадалите от земетресенията
  • Изплащат на ръка помощите за пострадалите от земетресенията

От четвъртък започва изплащането на помощи на пострадалите семейства от земетресението в Перник, Радомир и София. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Пловдив след откриването на военното изложение "Хемус 2012".

На място в пострадалите населени места ще присъстват социалният министър Тотю Младенов и екип на министерство, които ще раздават парите на ръка.

Помощите са в размер на по 325 лева, припомни премиерът и допълни, че други 800 000 лева ще бъдат раздадени допълнително за покриване на щетите.

Още във вторник са гласувани 5 млн. лева помощи за общински и държавни сгради, училища, детски градини, съобщи Бойко Борисов. На място ще се проверят училището в Радомир и други сгради, за които няма нужда да бъдат събаряни и строени наново, каза премиерът. Той допълни, че може да се ползва техника с карбонови нишки, за да станат постройките още по-здрави.

На въпрос кога ще стане ясно на каква стойност са общо щетите в засегнатите от земетресението населени места, Борисов отговори: "Ако продължават така, могат да стигнат и стотици милиони лева и затова изпратих специалисти, които едно по едно ще проверят всичко". Даваме максимума, но не трябва да се  забравя, че това са парите на всички данъкоплатци, заяви премиерът. Той припомни, че в цял свят има застрахователни компании и хората се подготвят за бедствия и аварии, като си застраховат имуществото. Държавата не е застрахователната компания, коментира Борисов.