/ БГНЕС
Онлайн обучението в университета върви успешно, отчете ректорът проф. Димитър Димитров
Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) разработи иновативна система за провеждането на кандидатстудентските изпити онлайн. Това каза ректорът на учебното заведение проф. Димитър Димитров в интервю за "Фокус".

От думите му стана ясно, че изпитите от лятната сесия също ще се проведат онлайн.

УНСС ще приема кандидат-студентите си с иновативна система за онлайн изпити

"Нашата система е базирана на изкуствен интелект, с двойна проверка на идентичността на кандидат-студентите чрез държавни институции и цифров подпис, който гарантира, че наистина кандидат-студентът е този, за който се представя с неговите документи, и по време на изпита той няма да използва помощни материали. Тази система е изцяло онлайн, тъй като въведохме и кандидатстване онлайн, но запазваме някои възможности и за друг начин на записване на кандидатстуденти в центровете за прием на документи. След като кандидатът се регистрира, определяме неговия времеви слот за кандидатстване и чрез своя телефон той ще може да държи изпит. Университетът гарантира сигурността на връзката, техническата обезпеченост и невъзможността за преписване", обясни той.

Проф. Димитров посочи, че кандидат-студентите могат да се регистрират в сайта на УНСС като предварителните изпити ще бъдат в периода 22-24 юни, а редовните - от 2 до 5 юли.

"Много ентусиазирано и отговорно всички студенти и преподаватели подходиха към обучението онлайн. Буквално за няколко дни преминахме изцяло към онлайн обучение с видеоконферентна връзка благодарение на техническите и електронните възможности, които започнахме да създаваме още преди десетина години. Просто ситуацията ни принуди много бързо да минем към това и се оказа, че УНСС е подготвен. И студентите, и преподавателите много дисциплинирано преминаха към това обучение в изпълнение на предписанието на държавните органи, обявено в началото на март, и занятията се провеждат изцяло по първоначално обявения график. Колегите го посрещат много добре, а посещаемостта на лекциите дори се увеличи. Учебният процес протича нормално и не се налага удължаване на семестъра или прекъсване на годината", каза още ректорът на УНСС.

Онлайн обучението за бакалаври и магистри в УНСС се предвижда да продължи до 24 май

Той поясни, че преди няколко дни са приели нови правила за провеждането на изпитите от лятната сесия онлайн, като това ще стане в голяма степен чрез електронната платформа Microsoft Тeams. Същото важи и за защитаващите дипломни работи.

"В много голяма степен държавните изпити, особено където има защита на дипломни работи, ще бъдат онлайн. Колегите преподаватели редактират съществуващите изпитни тестове, въпроси, начин на изпитване, особено за бакалаврите, където има писмени разработки. Има специфика при провеждането на отделни изпити, но като цяло сме готови за онлайн изпитване на студентите", заключи проф. Димитров.