Изписаха детето, пило мляко със сода каустик, пращат проби в София
Изписаха детето, пило мляко със сода каустик, пращат проби в София / снимка: Дарик - Разград

Детето, пило мляко със сода каустик, бе изписано от разградската болница. „Състоянието на пациента е стабилно, възпалителният процес в хранопровода и трахеята на Олег Кръстев е овладян”, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ангелина Миткова. Още следващата седмица на момченцето, което е на две години и половина, ще бъде извършен контролен преглед, за да се проследи състоянието му.

През нощта в неделя срещу понеделник детето е консумирало кисело мляко. След изследване на кофичката от РВМС – Разград установиха наличие на сода каустик. Цялата партида от 900 кг кисело мляко бе спряна от продажба в търговската мрежа.

По предварителна информация, изпратените вчера проби в изпитвателната лаборатория на ветеринарно медицинската служба във Варна показват, че няма наличие на сода каустик в партидата спряно кисело мляко на предприятието "Ю Ес Комерс" от село Голямо Градище, каза за Дарик директорът на РВМС Търговище д-р Стойне Миланов.

РВМС – Разград ще изпрати шест проби от киселото мляко в Национална референтна лаборатория, обясни д-р Ибрахим Яхов. Пет са от неразпечатани кофички кисело мляко, шестата е тази, от която е пил малкия Олег. Шефът на РВМС обясни, че в Разград няма методология, която да определи точно какво е съдържанието на опасната кофичка. Резултатите сочели 12,85 вместо нормалната киселинност от рH 4, което означава, че в млякото има основа. А предположението е, че е натриева, заради използването на сода каустик в дезинфекцията на съоръженията в млекопроизводството.

Яхов е показал на собственика на фирмата-производител Юсуф Якубов протокола от извършените изследвания, той не ги е оспорил пред него.

В мандрата е направена проверка. Тя е констатирала, че тръбопровода, по който тече млякото наистина се дезинфекцира с 10% разтвор на сода каустик, но след това се измива с вода, после с друго химическо вещество и след това отново с вода. Според д-р Стойне Миланов, наличието на сода каустик в кофичката кисело мляко, от която е пило детето от Разград, не е причинено от поточния цикъл в предприятието.

По-рано през деня Юсуф Якубов е посетил и дома на пострадалото дете. Обяснил им, че е невъзможно веществото да е попаднало в кофичката по време на производствения процес във фирмата. Бащата на пострадалото дете обаче очаква официалните резултати от изследванията и смята, че отговорното лице трябва да понесе последствията от действията си.