Изоставаме от Европа по ползване на противогрипни ваксини
Изоставаме от Европа по ползване на противогрипни ваксини / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На последно място сме по използване на противогрипните ваксини за профилактика в Европа. Това каза в предаването „Кой говори" по Дарик националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова. Преди дни бе оповестена статистика, според която 72 на сто от хората, които боледуват от грип, са на възраст над 60 години. В същото време хората над тези години не се ваксинират, а едва 4 процента от населението си правят имунизации.

Грипните щамове, които се очакват тази година и са включени в състава на ваксините, са „Калифорния" - пандемичният вирус, който от две години циркулира, „Пърт" и „Брисбейн", каза доц. Кожухарова.

Препоръките на Съвета на Европа във връзка с по-ранни препоръки на Световната здравна организация са до 2014-2015 година да бъдат ваксинирани 75 процента от хората в рисковите групи, които включват възрастните над 65 години, страдащите от хронични заболявания и медицинския персонал.

Според националния консултант по епидемиология причината за неизползването на противогрипни ваксини не е само в парите. Доц. Кожухарова посочи, че има хора, които не ползват ваксините, а в същото време харчат повече пари за лечение и хомеопатични препарати например, при които напоследък се слага равенство с ваксините. „Проблемът е може би в неразбирането на истинското същество на заболяването грип, което може да бъде много опасно", допълни доц. Кожухарова.

Тя изрази мнение, че е редно да има Национална програма за борба с грипа и хората да бъдат по-информирана за заболяването, последиците от него и профилактиката.