Изолират по границата мигрантите нарушители от лагера в Харманли
Изолират по границата мигрантите нарушители от лагера в Харманли / Министерски съвет
Обстановката в Харманли и мерките, които се предприемат за обезпечаване на реда (ОБЗОР)
91388
Обстановката в Харманли и мерките, които се предприемат за обезпечаване на реда (ОБЗОР)
  • Обстановката в Харманли и мерките, които се предприемат за обезпечаване на реда (ОБЗОР)

До края на годината бежанският лагер в Харманли ще стане от семеен тип. В него ще има само сирийски семейства и те ще наброяват общо не повече от 300 души. Това съобщи при посещението си в бежанския център премиерът в оставка Бойко Борисов.

Нарушителите на обществения ред от лагера ще бъдат изолирани и настанявани в бивши казарми по границата, далеч извън населените места, стана ясно от думите на Борисов. Той съобщи, че още в четвъртък следващата седмица ще започне изселването на мигранти нарушители на реда от лагера.

Изолират по границата мигрантите нарушители от лагера в Харманли
netinfo

Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия

Борисов посочи, че основният организатор на безредиците на 24 ноември е разпознат и не е сириец. Той е задържан и ще бъде незабавно изведен от страната. Борисов уточни, че той е бил задържан в Германия за разпространение на наркотици, лежал е година и половина в затвора и е бил експулсиран, като от четири месеца е в България. Той ще бъде незабавно изведен от страната, увери Борисов, като отново посочи, че в четвъртък дори са били бити афганистанци и сирийци от лагера, които не искали да участват в погрома.

Изолират по границата мигрантите нарушители от лагера в Харманли
netinfo

Борисов информира, че се доизгражда оградата в района на бежанския център в Харманли. Вчера от Агенцията за бежанците съобщиха, че 162 метра не са обезопасени. Освен това 60 военни пристигнаха в Харманли, за да подпомагат МВР за обезпечаване на сигурността на лагера.

Изолират по границата мигрантите нарушители от лагера в Харманли
netinfo

Прокуратурата: 400 мигранти са задържани за безредиците в лагера в Харманли

Местните хора се разделиха в мнението си относно новината за това, че лагерът ще стане от семеен тип за бежанци, а мигрантите нарушители ще бъдат изселвани. Част от хората дори освиркаха премиера в оставка и обясниха, че не вярват, че действително това ще се случи.

Междувременно Районната прокуратура в Харманли повдигна обвинения на 18 чужденци за безредиците в бежанския лагер в града на 24 ноември. Мигрантите са привлечени като обвиняеми за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, съобщават от прокуратурата. Обвинените хора са разпознати от свидетели очевидци.

Пострадал при бунта в бежанския лагер полицай: Беше кошмарно, ще остана служител на реда

При бунтове в лагера в четвъртък, потушени от полицията, пострадаха 24 полицаи, както и бежанци, а 400 мигранти бяха задържани. Унищожено бе имущество на Държавната агенция на бежанците.