Изнудват инвалиди да доплащат за изкуствени стави
Изнудват инвалиди да доплащат за изкуствени стави / netinfo

Четири жалби на инвалиди за доплащане при поставяне на изкуствени стави ще разгледа парламентарната Комисия по жалби и петиции на гражданите. Това съобщи в Пловдив депутатът Йордан Бакалов, който е председател на комисията.

Цената на клиничната пътека е 900 лева, но лекарите са искали допълнителни пари с аргумента, че Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ покрива само операцията, но не и импланта. Доплащане обаче може да има, само ако пациентът пожелае вместо българска по-скъпа вносна става, уточни Бакалов.

Комисията ще сезира НЗОК и за проблем, свързан с тест лентите за диабет, които се предоставят безплатно до навършване на 18 години. Много ученици завършват обучението си след тази възраст и парите за скъпия консуматив натоварват бюджета на семействата им, които ги купуват на свободния пазар.

Жалба за неизплатени трудови възнаграждения и осигуровки са подали работещи в пловдивския клон на фирма ”Транспортно строителство и възстановяване”. Служителите от бившето поделение на Строителни войски са участвали активно в ремонта на пропадналата от наводненията жп линия Пловдив - София, но имат да получават пари за две години.

Други новини от Пловдив