Изнесен визов център в Москва обеща Керемедчиев
Изнесен визов център в Москва обеща Керемедчиев / снимка: Sofia Photo Agency

Изнесен визов център в Москва ще облекчи руските граждани, които искат да получат виза за България, обеща заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. В момента се водят преговори с частна фирма, която да посредничи на руснаците, желаещи да дойдат у нас.

Най-късно до началото на октомври ще бъде готов изнесеният визов център в Москва, прогнозира заместник-министър Керемедчиев като уточни, че използването на услугите му няма да бъде задължително, а доброволно. Руснаците, на които не им се занимава с попълване на документи и висене по опашки, ще се обръщат към хората от центъра, които ще вършат това вместо тях срещу 30 евро.

На брифинг във външно министерство Милен Керемедчиев обясни още, че е готов да заведе в Москва представители на нашия туристически бранш, които на място да се уверят в това, че няма проблеми с издаването на български визи за руски граждани.

В началото на месеца руски медии гръмнаха с новината, че пред консулството ни в Москва има огромни опашки и служителите не могат да обработят всички документи. „Това са слухове, които не отговарят на истината”, увери Керемедчиев и въпреки това призна, че са нужни подобрения в качеството на работата на консулството ни в руската столица.

Заместник-министърът на външните работи за пореден път обясни, че ако руските туроператори започват масово да използват специално създадената система за електронно подаване на документи за визи, процедурата по издаването им ще се облекчи.