Измериха най-ниското ниво на Дунав при Ново село и Русе за годината
Измериха най-ниското ниво на Дунав при Ново село и Русе за годината / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Днес е измерено най-ниското ниво на река Дунав при Ново село и Русе от началото на годината, съобщи БТА. Очаква се до седмица речното равнище в българския участък да се повиши, съобщи директорът на агенцията за проучване и поддържане на Дунав Георги Георгиев.

Най-ниското равнище на Дунав от началото на годината е регистрирано при Ново село - 31 сантиметра, съобщиха от хидрометеорологичната станция във Видин. За последното денонощие е регистриран спад от 9 сантиметра. При Видин равнището е 118 сантиметра, няма промяна в нивото за денонощие. При Русе водните стоежи днес са минус 1 см спрямо условната кота нула. Прогнозата за следващите два дни е нивото да спадне с още 7 см. Най-критичните участъци за корабоплаването са при островите Белене, Вардим и Батин.

Моряците на румънски самоход, който заседна в река Дунав преди седмица на километър 760, ще получат помощ от гранични войски в Румъния, съобщи Людмил Иванов, началник отдел "Пристанищен контрол" при Морска администрация Лом. В края на миналата седмица от Морска администрация Лом изпратиха катер да провери състоянието на румънския плавателен съд, тъй като не отговаря на подадените сигнали, уточни Иванов.

По река Дунав плават само кораби с празни секции, поради ниското ниво на реката. До седмица се очаква нивото в българския участък да се покачи, тъй като втори ден то се повишава в Австрия, Германия и Унгария и вълната идва насам, каза Георгиев.

 

Други новини от Русе