Те заплашват да блокират границата, ако не бъдат взети мерки
Измамени с 400 хиляди лева са производители на лавандула от района на Сатовча, предава NOVA. Хората произвели от билката, след което я продали на фирма-изкупвач. После обаче пари не получили, въпреки че опитали да намерят съдействие къде ли не. Производителите са категорични, че си чакат парите.

Розоберът у нас е под въпрос: Производителите искат по-добри изкупни цени (ВИДЕО)

Очаква се загубите да нараснат, тъй като хората са произвели новата реколта, за която са платили на тези, от които очакват плащане отпреди 2 години. „Дължат ни около 400 000 лева. Ако не се вземат мерки, ще затворим границата, докато не платят.

Изкупиха коренчетата на 2 стотинки и казаха, че ще ни платят. Лъжат ни и накрая казаха, че няма да получим никакви пари”, разказа потърпевш. „Стремежът на всички министри, както и на нас, бе да преминем на алтернатива, която да е по-полезна.

Производители изкорениха с багер маслодайните си рози в знак на протест (ВИДЕО)

Уговаряха ни и от Европа, но се оказа, че хората са сериозно излъгани
. Платили са си чинно разсадът, който им е даден. След това е купен този, произведен от тях, но е един вид откраднат, защото не е платено”, обясни  кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Производителите коментират, че се чувстват измамени, а освен това са и в безизходица заради кризата около коронавируса. За сега те възнамеряват да протестират мирно, но ако не се вземат мерки, заплашват да преминат към блокиране на границата.
nova.bg